Να τονώσει τους πληγέντες κλάδους από τα απανωτά lockdown προσπαθεί για τον μήνα Απρίλιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ζημιά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό το lockdown έως τις 16 Μαρτίου, με τα 520 εκατομμύρια να αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία απομακρύνει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και εντείνει την αγωνία για το πότε θα καταστεί δυνατή η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι καταστηματάρχες είναι στα… κάγκελα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «αν δεν έρθουν άμεσα μέτρα, το επόμενο διάστημα θα έχουμε 200.000 λουκέτα στην αγορά».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τους πληγέντες κλάδους από τα απανωτά lockdown και για τον Απρίλη το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει:
- Την Επιστρεπτέα 7 ύψους 1 δισ.
- την επιδότηση παγίων δαπανών 500 εκατ.
- και το Γέφυρα 2 για τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων
Εξάλλου, η επιδότηση παγίων δαπανών θα έχει και τη μορφή voucher κουπονιών για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
Η ενίσχυση στους πληγέντες κλάδους θα δοθεί με αυστηρά κριτήρια και κόφτες για να τα πάρουν όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη
«Στραγγαλισμός» του ΑΕΠ
Το 2020 ο πλούτος της χώρας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ (-8,2%) φτάνοντας τα 168,5 δισ. ευρώ το 2020, σε αντίθεση με το 2019 που ήταν 183,6 δισ. ευρώ.
- Η «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας για το 2020
- Κατανάλωση νοικοκυριών -5,2% ή -6,5 δισ. ευρώ
- Επενδύσεις +4,9% ή +1,1 δισ.€
- Εξαγωγές αγαθών +13,6%
- Εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός): -55,4%
- Ταμείο ανάκαμψης ελπίδα για το «αύριο»
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εναποτίθεται σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις από κρατικό κι ευρωπαϊκό χρήμα ύψους 19,5 δισ. € για να γίνουν τα προγράμματα-δράσεις στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, στην ενέργεια, το περιβάλλον, το δημόσιο, τις αλλαγές στα δίκτυα, τις υποδομές.
Το 2021 ξεκινά ναι μεν «στραβά», αλλά με λιγότερα βάρη και με την ελπίδα ότι δεν θα γυρίσει και πάλι «τούμπα» η κατάσταση με τον κορονοϊό, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να επανακάμπτει.
Πηγή: ethnos.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.