Κώστας Συνολάκης από Σαντορίνη: «Το νησί αποκτά παλιρροιογράφο – Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο»
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες και τα επόμενα βήματα του κρατικού μηχανισμού. Μετά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (07.02.2025), τόνισε τη σημασία της εγκατάστασης παλιρροιογράφου στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη είναι το κλειδί για την ασφάλεια.
Η ανάγκη για παλιρροιογράφο στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, η τοποθέτηση του παλιρροιογράφου δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά επιτακτική. Το όργανο αυτό δεν θα παρακολουθεί μόνο τις επιπτώσεις των σεισμών στις Κυκλάδες, αλλά και τη γενικότερη σεισμική και θαλάσσια δραστηριότητα στη Μεσόγειο.
«Οι παλιρροιογράφοι συμβάλλουν στη στοχευμένη προειδοποίηση αλλά και στην ασφάλεια όλων. Θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και 20-30 χρόνια. Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν να μην έχει έναν παλιρροιογράφο; Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η έλλειψη υποδομών και η σημασία της πρόληψης
Ο καθηγητής επισήμανε πως το θέμα των παλιρροιογράφων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι παλιρροιογράφοι είναι ελάχιστοι, ενώ η ανάγκη για τη χρήση τους δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο.
«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε, αν γίνει κάτι, θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», δήλωσε.
Προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο
Αναφερόμενος στο επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, αν και αυτό δεν σημαίνει πως είναι αναμενόμενο να συμβεί.
«Αυτό είναι η σωστή πολιτική. Και πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα το δούμε μπροστά μας. Η προετοιμασία που έχει γίνει εδώ, είναι εντυπωσιακή. Σε επίπεδο από μηδέν έως δέκα προετοιμασίας, είμαστε σωστοί. Σε επίπεδο για το ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που περιμένουμε, από 0 έως 10, ας πούμε ότι είμαστε στο επτά», εξήγησε.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο σεισμός
Όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Συνολάκης απάντησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος ο σεισμός, αλλά η έλλειψη ψυχραιμίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τι συμβαίνει με τον κρατήρα στο Κολούμπο;
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κρατήρα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί χιλιάδες χρόνια.
«Απλώς αυτό που είπα είναι ότι μπορεί η δραστηριότητα να είναι γιατί μετακινούνται μαγματικά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας κρατήρας αύριο ή σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοί μας σε δέκα χιλιάδες χρόνια μπορεί να δούνε σε αυτή τη θέση έναν νέο κρατήρα», τόνισε.
Πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ;
Όταν ρωτήθηκε αν είναι ορατό το ενδεχόμενο σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο καθηγητής απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, καθώς οι εκτιμήσεις αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με τη σεισμικότητα της περιοχής.
«Δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει κάτι σαν το 1956», κατέληξε, καθησυχάζοντας το κοινό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.