Τρία ρήγματα στην Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν σεισμό 7,7 Ρίχτερ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστα Παπαζάχο, υπάρχουν τρεις ζώνες στον ελλαδικό χώρο ικανές να προκαλέσουν σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που χτύπησε πρόσφατα τη Μιανμάρ.
Πού μπορεί να συμβεί ένας ισχυρός σεισμός;
«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να φτάσει στα 7,7 Ρίχτερ, χρειάζεται ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιομέτρων σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει», εξήγησε ο Παπαζάχος στο Star.
Οι επικίνδυνες ζώνες στην Ελλάδα
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στην Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε τρεις κύριες περιοχές:
Το εξωτερικό ελληνικό τόξο: Εκτείνεται από την Κεφαλονιά, νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νότιων ακτών της Κρήτης.
Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου: Στο τμήμα που κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα της Ανατολίας, με μεγάλα μήκη ρηγμάτων.
Η ζώνη της Αμοργού: Μια οριακή περιοχή που περνάει από το νησί.
Γιατί η Ελλάδα γλίτωσε μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν;
«Δεν έχουμε εμπειρία από τόσο ισχυρούς σεισμούς. Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ το 1956 στην Αμοργό δεν προκάλεσε τόσες καταστροφές όσο στη Μιανμάρ. Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και η απουσία ψηλών κτηρίων μας προστάτεψαν», ανέφερε ο Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τέτοιοι σεισμοί προκαλούν αργές ταλαντώσεις που επηρεάζουν κυρίως ψηλά κτίρια. «Όταν σημειώθηκε ο σεισμός του 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, δεν υπήρχαν πολυκατοικίες. Αυτό άλλαξε σήμερα», τόνισε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.