Η ιστορία της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Γιώτας Λύδια περιλαμβάνει έναν πρώτο γάμο που ξεκίνησε πολύ νωρίς, με έναν άνδρα που έμελλε να σημαδέψει όχι μόνο τη ζωή της αλλά και την ελληνική μουσική σκηνή.
Ο γάμος στα …14 και ο πρώτος γιος
Η Γιώτα Λύδια, μια από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, γεννήθηκε το 1934 στη Νέα Ιωνία και είχε μικρασιατική καταγωγή. Στην ηλικία των μόλις 14 ετών παντρεύτηκε τον Στράτο Ατταλίδη, ο οποίος αργότερα έγινε ο βασικός συνθέτης των μεγάλων της επιτυχιών. Έναν χρόνο μετά τον γάμο τους, στα 15 της, γέννησε τον μοναχογιό της, τον Σταύρο.
Παρότι σήμερα έχει αποσυρθεί από τα μουσικά δρώμενα, στα σχεδόν 89 της χρόνια, η φωνή της Γιώτας Λύδια παραμένει ζωντανή στη μνήμη των φίλων του λαϊκού τραγουδιού.
Ποιος ήταν ο Στράτος Ατταλίδης
Ο πρώτος σύζυγος της Γιώτας Λύδια, Στράτος Ατταλίδης, ήταν γεννημένος το 1928 και είχε καταγωγή επίσης από τη Μικρά Ασία. Μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία και ήταν γιος ιδιοκτήτη εργοστασίου υφαντουργίας, ενώ ο ίδιος διατηρούσε επιχείρηση με υφάσματα. Αν και δεν είχε ανάγκη να εργαστεί για να ζήσει, η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο λαϊκό τραγούδι, ξεκινώντας ως τραγουδιστής και οργανοπαίκτης σε κρουστά.
Αργότερα καθιερώθηκε ως συνθέτης, δημιουργώντας πάνω από 300 λαϊκά τραγούδια που άφησαν εποχή, ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές του 1970.
Η συνεργασία με τη Γιώτα Λύδια και άλλους μεγάλους
Η Γιώτα Λύδια, που ήταν κατά επτά χρόνια μικρότερή του, αποτέλεσε την βασική φωνή των τραγουδιών του. Εκτός από εκείνη, τραγούδια του Ατταλίδη ερμήνευσαν και κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στράτος Διονυσίου και ο Γιώργος Χατζηαντωνίου.
Τραγούδια που έμειναν κλασικά
Ο Ατταλίδης συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς και μουσικούς, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Άκης Πάνου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αγαπημένες λαϊκές επιτυχίες, όπως:
«Γιατί θες να φύγεις»,
«Πες μου γιατί»,
«Αχ ας μπορούσα»,
«Δεν θέλω την συμπόνια κανενός»,
«Έλα γύφτο μ’ έλα»,
«Γύρνα πάλι γύρνα»,
«Εμένα να μη με κλαις»,
«Ο ταυρομάχος»,
«Η Τσιγγάνα η Μαρίτσα»,
«Φύγε – φύγε»,
«Τρεις αγάπες».
Ο θάνατός του το 1998 προκάλεσε συγκίνηση στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους φίλους του λαϊκού τραγουδιού, με την απώλειά του να γίνεται αισθητή ιδιαίτερα από όσους μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.