Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 6 Μαρτίου ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είχε προβεί σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη πρόβλεψη για τις απώλειες στην ταξιδιωτική βιομηχανία λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Εκτιμούσε τότε πως ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο θα μειωνόταν από 1 έως και 3% φέτος λόγω της πανδημίας, όταν οι αρχικές φετινές προβλέψεις, προ της εξάπλωσης, έκαναν λόγο για άνοδο κατά 4%.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), η μείωση αυτή μεταφραζόταν σε μια απώλεια 30-50 δισ. δολαρίων από τις τουριστικές δαπάνες.
Σήμερα, οι εκτιμήσεις του ΠΟΤ είναι τελείως διαφορετικές.
Όπως αναφέρει το capital.gr, σε αναθεωρημένη του πρόβλεψη ανεβάζει κατακόρυφα το «κόστος» για την τουριστική αγορά, σημειώνοντας πως η πανδημία θα οδηγήσει φέτος σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30%, ενώ την ίδια ώρα η μείωση των εσόδων υπολογίζεται στα 300- 450 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εσόδων το 2019.
Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili, ο Τουρισμός είναι από τους κλάδους που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε όλους τους οικονομικούς τομείς και στόχος είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση.
Τόνισε πως ακόμη είναι νωρίς για να δοθεί η πλήρης εικόνα των επιπτώσεων, είναι όμως δεδομένο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν.
Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και ο κλάδος έχει ηγετικό ρόλο στην απασχόληση ειδικά στις γυναίκες και τους νέους.
Πρόκειται για κατάσταση πρωτόγνωρη στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας. Το 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4% ενώ η επιδημία του SARS είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.
Τεράστιο το χτύπημα και για τον ελληνικό Τουρισμό
Η φετινή χρονιά για την Ελλάδα είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές για τη σεζόν, καθώς οι κρατήσεις κινούνταν ανοδικά, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα ήταν ανεβασμένες, μετά και τα περσινά ρεκόρ.
Το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, υπολογίζοντας πως στο τουριστικό «καλάθι» θα έμπαιναν επιπλέον τουλάχιστον 1,5-1,7 δισ. ευρώ, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5%, την αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 5% στο τέλος του έτους, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης κατά 4,5% και τέλος την αύξηση των κλινών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων κατά 3% στο τέλος του έτους.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη, υπάρχουν όμως οι εκτιμήσεις πως μπορεί φέτος να χαθεί έως και το 80% των αφίξεων σε σχέση με πέρσι, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα έσοδα και την απασχόληση στον κλάδο.
Σημειώνεται πως, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 30,1 εκατ. ταξιδιωτών το 2018. Η Ελλάδα πέτυχε αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 3,9%, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803 χιλιάδες επιβάτες σε σχέση με το 2018.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.