Κορονοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο-Στα όρια του συναγερμού η χώρα

Κορονοϊός

Πώς φτάσαμε ξανά σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Η μεγάλη “πληγή” της Αττικής και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων.

Ύστερα από ακριβώς ένα μήνα και τέσσερις ημέρες, η χώρα μας κατέγραψε ξανά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης (02.02.2021) 1261 νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, αυτή η “εκτόξευση” ήταν αναμενόμενη, δεν παύει, όμως, να τους ανησυχεί, καθώς -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις- αναμενόταν μία μικρή ύφεση και σταθεροποίηση στα μέσα του Φεβρουαρίου. Αυτό, πλέον, είναι αμφίβολο.

Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα που έχουν πέσει στο “τραπέζι” είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 -αντί για τις 21.00- μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, κάτι που δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για αύξηση της τηλεργασίας, παύση του click in shop και πιθανώς και του click away, καθώς και εκ νέου κλείσιμο των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα την πορεία των κρουσμάτων από τις 29 Δεκεμβρίου, όταν καταγράφηκε για τελευταία φορά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μέχρι σήμερα.

Ημερομηνία Αριθμός κρουσμάτων
29 Δεκεμβρίου 1047
5 Ιανουαρίου 928
12 Ιανουαρίου 866
15 Ιανουαρίου 610
20 Ιανουαρίου 516
23 Ιανουαρίου 605
26 Ιανουαρίου 842
29 Ιανουαρίου 941
01 Φεβρουαρίου 543

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Βασιλακόπουλος: Σημαντική αυτή η εβδομάδα
“Εδώ και πολλές ημέρες έχουμε πάψει να είμαστε σε ποσοστό θετικότητας κάτω από το 2%. Είμαστε κοντά στο να κοκκινίσουμε ξανά στο χάρτη της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε:

“Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για να δούμε πώς θα είναι η τάση από εδώ και πέρα. Άλλαξε η λειτουργία της αγοράς και οι πολίτες δεν έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Επίσης οργανώθηκαν και συλλαλητήρια. Αυτό που πρέπει ο καθένας να κάνει είναι να φοβηθεί και να δείξει περισσότερη προσοχή. Ο χειμώνας κλασικά έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλα τα ιογενή νοσήματα”.

“Η διασπορά οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας”
Από την πλευρά του, ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή “Live News” και το Νίκο Ευαγγελάτο εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη.
«Έχουμε μια επιτάχυνση της αύξησης, την περιμέναμε. Αυτό που με απασχολεί είναι τι ποσοστό οφείλονται στα μεταλλαγμένα στελέχη. Αυτό θα μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε σχολιάζοντας την αύξηση στα κρούσματα.

«Είναι αριθμός στα προβλεπόμενα μεγέθη, οπότε η διασπορά οφείλεται κυρίως στον συνωστισμός από το άνοιγμα της οικονομίας. Είναι πολύ χρήσιμο να κάνουμε μεγάλη κι εκτεταμένη ανίχνευση των ιών και αλληλούχιση», πρόσθεσε.

Αναφορικά για τα στοιχεία των μοντέλων για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε πως αναμενόταν μια σχετική ύφεση κάτι που δεν αποδεικνύεται από τα νούμερα των τελευταίων 24ώρων.

«Την επόμενη εβδομάδα, προβλέπαμε μια σχετική ύφεση και σταθεροποίηση σχετικά, με δεδομένο και τον καλό καιρό. Είναι σημαντικό να δούμε τις τάσεις για μια – δυο μέρες ακόμα. Είμαστε σε φάση που μπορούμε να το ελέγξουμε, χωρίς κάτι δραματικό σε επίπεδο μέτρων», τόνισε.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο

πηγή

Exit mobile version