Στα 422.970 έχουν φτάσει οι μοριακοί έλεγχοι που έχουν γίνει μέσα στον Οκτώβριο εντοπίζοντας περί τους 17.000 θετικούς συμπολίτες μας.
Η ανάλυση και τα ερωτήματα για τον αριθμό των τεστ.
Όπως έχουμε επισημάνει, ο Οκτώβριος αποτελεί το δραματικότερο μήνα όσον αφορά στην εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στον εν λόγω μήνα έχει διαγνωστεί το 50% των συνολικών κρουσμάτων από το ξέσπασμα της επιδημίας εδώ και 8 μήνες.
Αυτό που πολλές φορές ακούμε είναι ότι βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα επειδή γίνονται περισσότερα τεστ, κάτι το οποίο είναι μεν λογικό αλλά δε σημαίνει ότι αν κάναμε τα ίδια τεστ τον Απρίλιο εν μέσω καραντίνας, θα βρίσκαμε τους ίδιους θετικούς συμπολίτες μας.
Η πράξη είναι απλή. Όπως σημειώσαμε μέσα στον Οκτώβριο διενεργήθηκαν 422.970 μοριακά τεστ, ήτοι το 25% των συνολικών τεστ που έγιναν από την αρχή της επιδημίας (δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 62700 rapid καθώς το αποτέλεσμά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό έλεγχο ώστε να καταμετρηθεί ως επίσημο κρούσμα).
Την ίδια στιγμή αυτό το 25% του συνόλου των τεστ εντόπισε το 50% των συνολικών κρουσμάτων ήτοι περίπου 17.000. Κοινώς το ότι εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα είναι επειδή αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο έναντι των προηγούμενων μηνών και όχι επειδή γίνονται περισσότερα τεστ.
Επίσης ερωτηματικά εξακολουθούν να προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την αντιστοιχία του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται και των κρουσμάτων κορονοϊού που διαγιγνώσκονται. Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων σε ημέρες που φαίνεται ότι τα τεστ έχουν κινηθεί χαμηλά. Χαρακτηριστική ήταν η Πέμπτη 29/10, όταν αναφέρθηκαν 1211 κρούσματα σε σύνολο περίπου 12.000 τεστ, όσα κρούσματα δηλαδή καταγράφηκαν περίπου και στις 27/10 όταν σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων με περίπου 20.200 τεστ.
Εξετάζοντας τα στοιχεία από την αρχή Οκτωβρίου βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο γίνονται περί τα 14.600 τεστ τη μέρα, με σημαντικές όμως αποκλίσεις από μέρα σε μέρα. Τα τεστ αυτά είναι κατά περίπου 2700 περισσότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή επίσης διαπιστώνεται ότι το 30% αυτών αφορούν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου. Φαίνεται ξεκάθαρα η μέριμνα να ελεγχθεί ο εισερχόμενος πληθυσμός στη χώρα ώστε να αποφύγουμε τις εισαγωγές νέων κρουσμάτων.
Μια άλλη παράμετρος είναι τα τεστ το Σαββατοκύριακο. Η διενέργεια των τεστ αυτών και τα αποτελέσματά τους αποτυπώνονται συνήθως την επόμενη, δηλαδή τη Δευτέρα, στην οποία όμως ενσωματώνονται και στοιχεία από προηγούμενες μέρες κι έτσι η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Τα τεστ αυτές τις μέρες είναι λιγότερα καθώς δε γίνονται χειρουργεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεστ κατά τη διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου, ενώ γενικά δεν κάνει τεστ ο πληθυσμός.
Γενικότερα προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με τους ελέγχους ενώ δεν φαίνεται να είναι απόλυτα σωστή η άποψη ότι βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα λόγω ιδιαίτερα αυξημένων ελέγχων. Αντικειμενικά, τις πλέον “παραγωγικές” ημέρες εντοπισμού νέων κρουσμάτων δεν έχουμε και πάντα αυξημένο αριθμό τεστ στην κοινότητα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.