Το φιλόδοξο έργο του νέου παραλιακού δρόμου που θα συνέδεε τη Λάρισα με τον Βόλο φαίνεται πως μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, ένα σημαντικό τμήμα του υπέστη σοβαρές ζημιές και κατέρρευσε.
Κατάρρευση λίγο πριν τα εγκαίνια
Το 2020, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσίαζε με ενθουσιασμό τη μελέτη για τον νέο παραλιακό δρόμο που θα ένωνε τη Λάρισα με τον Βόλο. Πέντε χρόνια αργότερα, το έργο αυτό φαίνεται να «γκρεμίζεται» κυριολεκτικά, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων στα τέλη Ιουλίου 2025.
Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο 12ο χιλιόμετρο της διαδρομής Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου, όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές καθιζήσεις, δημιουργώντας εικόνα που θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο. Η υποχώρηση του εδάφους κάτω από ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου παρέσυρε μαζί του και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο κενό.
Ανησυχία για την ποιότητα κατασκευής
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας choraagia, η κατάρρευση του δρόμου έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα της κατασκευής. Παράλληλα, έχει φέρει στην επιφάνεια προβληματισμούς για τη συνολική πορεία του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2020, κατά τη θητεία του Κώστα Αγοραστού.
Αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν να ολοκληρωθεί μέσα σε 2,5 χρόνια, βρισκόμαστε ήδη στον έκτο χρόνο, με την επίσημη προθεσμία περαίωσης να έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουλίου, έπειτα από περσινή παράταση.
Χρηματοδότηση και τεχνικά στοιχεία
Το έργο έχει μήκος 12,10 χιλιόμετρα και συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας.
Η σύνδεση με προστατευόμενες περιοχές Natura
Το έργο, αν και αναπτυξιακό, έχει μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική διάσταση, καθώς η νέα παραλιακή οδός περνά από περιοχές που υπάγονται σε αυστηρό καθεστώς προστασίας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται εντός των ορίων των περιοχών Natura της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι.
Πρόκειται για περιοχή που έχει χαρακτηριστεί τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Παράλληλα, είναι και Καταφύγιο Άγριας Ζωής, κάτι που επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για κάθε παρέμβαση.
Οι δηλώσεις Αγοραστού για το έργο
Ο Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2020, είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη φάση της μελέτης και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης:
«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην εκπόνηση της μελέτης, στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για ένα έργο πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο, που επί χρόνια προσπαθούσαν να προχωρήσουν. Εμείς τα καταφέραμε, πήραμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και δίνουμε διέξοδο στο αδιέξοδο των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής, δίνουμε πνοή και οξυγόνο ανάπτυξης», είχε δηλώσει.
Δείτε εικόνες από choraagia.gr:
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.