Κατέρρευσε τη Δευτέρα η Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που έχει καταγράψει από την “Μαύρη Δευτέρα” του Οκτωβρίου του 1987 – ακόμη και μετά τα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν τους επενδυτές.
Οι δραστικές κινήσεις είχαν στόχο να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος καθώς η επικίνδυνη εξάπλωση του κορονοϊού έχει βάλει ουσιαστικά λουκέτο σε κάποιες χώρες, ωστόσο δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους επενδυτές.
Η δεύτερη αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσα σε ένα 15ήμερο κατάφερε απλά να ενισχύσει το κλίμα πανικού μεταξύ των επενδυτών, που ανησυχούν ότι η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και συρρικνώνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 12.9% ή 2.999 μονάδων στις 20.186,48 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 324,88 μονάδων ή 11,99% στις 2.386,13 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018- και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 970,28 μονάδες ή 12,32%, στις 6.904 μονάδες η οποία είναι η χειρότερη επίδοσή του στην ιστορία.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωσε απώλειες 3.03 δολ., ή 9.5%, στα 28.70 δολ το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent υποχώρησε στα 30,11 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 3,73 δολαρίων ανά βαρέλι ή 11%. Νωρίτερα έφτασε έως και 29.52 δολ. το βαρέλι διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε σήμερα να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.
«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν.
«Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Fed μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, προκαλώντας μία έκτακτη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, καθώς άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Αργότερα παρενέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της σε μία έκτακτη συνεδρίαση.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια μετοχών να υποχωρήσουν ξανά. «Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους για να αποτρέψουν μία κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας είναι αυτός που καθοδηγεί τους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της FXTM.
«Όλοι κοιτούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο περιορισμού της (κοινωνικής) δραστηριότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή αντισταθμίζει τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας», δήλωσε ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής στη Rabobank.
«Παρόλο που παρέχουν όση περισσότερη ρευστότητα μπορούν, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σοκ στην προσφορά που εμποδίζει την παραγωγή. Και βλέπουμε τους καταναλωτές να είναι ακόμα λιγότερο πρόθυμοι να δαπανήσουν, με τα καταστήματα κλειστά δεν μπορούν να ξοδέψουν».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.