Ένα δημοφιλές ρόφημα που καταναλώνουμε από μικρή ηλικία μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του προστάτη.
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά γάλακτος, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Νεότερες έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο, ενώ η πρόσληψη ασβεστίου από μη γαλακτοκομικές πηγές δεν έχει την ίδια επίδραση. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλες ουσίες στο γάλα, εκτός από το ασβέστιο, παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Αυξημένος κίνδυνος με μεγαλύτερη κατανάλωση
Οι άνδρες που καταναλώνουν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών ημερησίως (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μόνο 20,2 γραμμάρια ημερησίως (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για εκείνους με υπερβολική κατανάλωση, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά.
Διατροφικές συνήθειες και κίνδυνος καρκίνου
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περίπου 28 χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς καρκίνο στην αρχή της μελέτης, τους οποίους παρακολούθησε για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
Γαλακτοκομικά με πλήρη ή με λιγότερα λιπαρά;
Ο δρ. Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης, ανέφερε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση στον κίνδυνο μεταξύ των προϊόντων με πλήρη ή μειωμένα λιπαρά. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν επικίνδυνοι συσχετισμοί με το τυρί και το γιαούρτι. Η ανάλυση διέκρινε την πρόσληψη ασβεστίου από φυτικές και γαλακτοκομικές πηγές μέσω στατιστικού μοντέλου.
Η αύξηση του κινδύνου δεν ήταν γραμμική με την αύξηση της κατανάλωσης ανά 50 γραμμάρια. Ο δρ. Fraser σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται όταν η κατανάλωση φτάνει τα 150 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα).
Ορμόνες και καρκίνος του προστάτη
Η σχέση μεταξύ γάλακτος και καρκίνου του προστάτη μπορεί να εξηγηθεί από τις ορμόνες, καθώς περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με αυξημένα επίπεδα στο αίμα της ορμόνης IGF-1, η οποία προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.
Ανάγκη για περαιτέρω έρευνες
Ο δρ. Fraser υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα διερευνήσουν πώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Συμβουλεύει όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γάλακτος. Επισημαίνει, πάντως, ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη.