Ρωσία: Οι άνδρες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλείνει τα σύνορα…
Πανικό έχει προκαλέσει στη Ρωσία η κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με πολλούς να είναι εκείνοι που προσπαθούν να ταξιδέψουν αεροπορικών εκτός της χώρας – Συναγερμός στο Κρεμλίνο που «κλείνει τα σύνορα» στους άνδρες 18 – 65 ετών – Εικόνες χάους από τα σύνορα όπου οι ουρές των αυτοκινήτων έχουν φτάσει τα… 35 χιλιόμετρα!
Τσουνάμι εξελίξεων προκάλεσε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο κήρυξε «μερική» επιστράτευση στη χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως σε λίγες ώρες οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία … ξεπούλησαν! Οι Ρώσοι άνδρες ανησυχούν πως μπορεί να κληθούν να πολεμήσουν, σε ένα μέτωπο που ήδη υπάρχουν πολλές απώλειες για τη «ρωσική αρκούδα», με αποτέλεσμα να σπεύσουν πολλοί να κλείσουν εισιτήρια για να φύγουν από τη χώρα. Η ραγδαία αύξηση όμως στις κρατήσεις εισιτηρίων έθεσε σε συναγερμό το Κρεμλίνο, έτσι δόθηκε διαταγή στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν εισιτήρια στους άνδρες από 18 έως 65 ετών.
Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν εισιτήρια σε Ρώσους άνδρες ηλικίας 18 έως 65 ετών, εκτός εάν μπορούν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία έγκρισης για ταξίδι από το Υπουργείο Αμυνας. Όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς διαθέσιμους προορισμούς εξωτερικού εξαντλήθηκαν την Τετάρτη, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε «μερική» κινητοποίηση των 25 εκατομμυρίων εφέδρων της χώρας.
BREAKING Russian airlines ordered to stop selling tickets to Russian men aged 18 to 65 https://t.co/tSKfSUFR0o
— AIRLIVE (@airlivenet) September 21, 2022
Οι πτήσεις από τη Μόσχα προς τις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας — οι οποίες δεν απαιτούν βίζα για τους Ρώσους — για τις 21 Σεπτεμβρίου δεν ήταν διαθέσιμες μέσα σε λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Πούτιν, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστότοπο σχεδιασμού ταξιδιών της Ρωσίας aviasales.ru. Μέχρι το μεσημέρι (ώρα Μόσχας), οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν είχαν επίσης σταματήσει να εμφανίζονται στον ιστότοπο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί στη Ρωσία μετά το διάγγελμα Πούτιν είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα ρωσοφινλανδικά σύνορα όπου οι ουρές των αυτοκινήτων έχουν φτάσει τα… 35 χιλιόμετρα!
https://twitter.com/sotiridi/status/1572568782748680194?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1572568782748680194%7Ctwgr%5E782679b0c3f7ad8ae43fd940156c11b6adc4be19%7Ctwcon%5Es1_
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν. Ωστόσο, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.
Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία. Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
«Κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια του τη χώρα»
«Η «ιστορική μέρα» του διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τη χαρακτήρισε η ρωσική προπαγάνδα, πέρασε στην Ουκρανία πολύ πιο ήρεμα απ’ ότι στη Ρωσία. Οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google. Οι Ουκρανοί στις 20 Σεπτεμβρίου και το επόμενο πρωί απέκρουσαν ως συνήθως τη ρωσική επιθετικότητα: η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφερόταν στον αριθμό των επιθέσεων με πυροβολικό και ρουκέτες και τον αριθμό των κατεστραμμένων οχημάτων».
Με τη διαπίστωση αυτή ξεκινάει το άρθρο της η ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, (που εκδίδεται στο εξωτερικό και είναι μπλοκαρισμένη στη Ρωσία) με αφορμή το σημερινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε τη «μερική» επιστράτευση. «Ο πανικός που δημιουργήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία και η αδιαφορία της Ουκρανίας δεν είναι τυχαία», γράφει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «η ανακοίνωση από τον Πούτιν της τάχα μερικής, περιορισμένης επιστράτευσης, είναι πιο επικίνδυνη για τους ίδιους τους Ρώσους».
«Μέχρι πρόσφατα το κύριο πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, είτε το ότι έφυγαν από τη Ρωσία οι δυτικές μάρκες (προϊόντων), ενώ τώρα το εθνικό σπορ των ανδρών θα είναι το πώς θα γλυτώσουν απ’ το μέτωπο, πώς θα μείνουν ζωντανοί και υγιείς και κατά το δυνατόν ελεύθεροι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει πολύ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ιστορία και να συμπαρασύρει μαζί του τον λαό που ακόμη ήλπιζε ότι θα επιβιώσει».
«Η δεκαπεντάλεπτη πρωινή ομιλία του Ρώσου προέδρου, η οποία ηχογραφήθηκε την προηγούμενη ημέρα και μεταδόθηκε στις 9 το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε τον κλασικό κανόνα των ομιλιών του προς το έθνος. Το μέρος της ομιλίας του για τη διεθνή πολιτική ήταν το κυριότερο και εδώ ο Πούτιν επαίνεσε τον εαυτό του για τη σοφία του (η απόφαση να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν σωστή), μάλωσε τους εχθρούς του (η Δύση δεν μας άφησε άλλη επιλογή και η Ουκρανία έχει το θράσος να αντιστέκεται, ενώ ο ίδιος της είχε προτείνει να το υπομείνει) και δήλωσε επίσης ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη και η κυριαρχία της Ρωσίας (γιατί το έθεσε;)» γράφει η Novaya Gazeta Europe.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «η λύση στις δυσκολίες που προέκυπταν συχνά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ονομάστηκε κινητοποίηση, δηλαδή για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η αναγκαστική αποστολή αμάχων για σφαγή». Η ρωσική εφημερίδα, αναφερόμενη στο άρθρο της στην καμπάνια για την κοινωνική υποστήριξη των στρατιωτών, γράφει ότι «ήταν σύντομη και αποτελεσματική» και μάλιστα ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν εθελοντικά στην επιστράτευση θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους συμβασιούχους στρατιωτικούς» και πως σε καιρό ειρήνης, μια «εφάπαξ καταβολή δέκα χιλιάδων ρουβλίων» εμφανιζόταν ως λύση σε όλα τα ζητήματα, αλλά στον πόλεμο οι αμοιβές είναι ελαφρώς υψηλότερες». «Τέλος, ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του Πούτιν, αυτό για το οποίο μιλάει με απροκάλυπτη ευχαρίστηση» είναι η προθυμία του να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στον «πυρηνικό εκβιασμό από τη Δύση», επισημαίνει η Novaya Gazeta Europe.
«Δεν υπάρχει φρένο, ούτε δρόμος επιστροφής: Το στρατιωτικό-στρατηγικό παιχνίδι στο οποίο ο Πούτιν έχει μετατρέψει τις ζωές των Ρώσων και των Ουκρανών μπορεί να καταλήξει είτε σε πλήρη κατάρρευση του στρατηγού, είτε σε κάποιου είδους «νέα παγκόσμια τάξη», επισημαίνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «οι πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να αναζητούν στις ενέργειες του Πούτιν ίχνη κάποιου λεπτού πολιτικού υπολογισμού, αλλά στην πραγματικότητα οι ενέργειές του μετά την 24η Φεβρουαρίου είναι τόσο προβλέψιμες» όπως και ότι «η απόσταση μεταξύ της προπαγάνδας και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας δεν υφίσταται πλέον».
«Ο Πούτιν, και εν συνεχεία ο Σοϊγκού, (σ.σ. ο Ρώσος υπουργός Αμυνας) μίλησαν στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: για να οικοδομήσουν τη «νέα τάξη πραγμάτων», στη «γραμμή επαφής» λείπουν περίπου 300.000 έφεδροι, και η επιστράτευση θα αφορά τάχα κάποιους μόνο που έχουν στρατιωτικές ειδικότητες, που έχουν υπηρετήσει στον στρατό και έχουν κάποια στρατιωτική εμπειρία» γράφει η εφημερίδα και εκφράζει την απορία: «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε ποιους πολέμους υποτίθεται ότι 300 χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία θα αποκτούσαν εμπειρία, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα στο δημοσιευμένο κείμενο του διατάγματος του Πούτιν που να καθιστά την επιστράτευση “μερική” (εκτός από τον τίτλο)».
Και το άρθρο της Novaya Gazeta Europe καταλήγει: «Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του».