Το τηγανητό καλαμάρι δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει και τέχνη.
Μέχρι και εκείνοι που δεν τρελαίνονται για ψάρια, βρίσκουν «σωσίβιο» όταν στο τραπέζι έρχεται ένα ωραίο συνοδευτικό όπως τα καλαμαράκια.
Μπορεί να μην σε χορταίνουν, αλλά έχουν αυτό το κάτι που απαιτείται για να σου δώσει άλλη διάσταση στο γεύμα.
Τα καλαμαράκια στο τηγάνι θα έλεγε κανείς ότι είναι μια πολύ απλή υπόθεση, ωστόσο δεν φτάνει απλώς να τα ρίξεις πάνω στο ζεστό λάδι και να περιμένεις να ψηθούν. Θέλει μια διαδικασία. Αν έχεις σκοπό μάλιστα να μαζέψεις κόσμο στο σπίτι και να τους προσφέρεις καλαμαράκια στο τηγάνι, μην περιμένεις ότι θα έχουν χρυσόξανθο χρώμα ή τη μαλακή υφή μόλις τα δαγκώσεις.
Θέλει προεργασία
Η αρχή γίνεται με το καθάρισμα, ύστερα το πλήσιμο και τέλος το κόψιμο που όμως θα έχεις δει στις ελληνικές ταβέρνες, δημιουργείς σε σχήμα ροδέλας.
Επόμενο βήμα είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα βαθύ σκεύος, τα αλατίζεις, ρίχνεις χυμό λεμονιού, ένα φλιτζανάκι ούζο, τα ανακατεύεις και τα βάζεις για μία ώρα στο ψυγείο να μαριναριστούν. Με το που τα βγάλεις, τα στραγγίζεις με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού και ύστερα τα περνάς με αλεύρι μέχρι να στεγνώσουν εντελώς από τα υγρά.
Υπόθεση τηγάνισμα
Πλέον είσαι έτοιμος για το τελικό στάδιο το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο. Αυτή τη φορά θες ένα βαθύ τηγάνι, όπου θα το γεμίσεις με τόσο λάδι, όσο χρειάζεται για να τα καλύψει σε ύψος.
Από εκεί και πέρα επιλέγεις: Θες να τα κάνεις τραγανά ή μαλακά;
Για τραγανό απότέλεσμα χρειάζεσαι αργό τηγάνισμα και όχι σε υψηλή ένταση, ενώ για μαλακό σε δυνατή φωτιά και όχι για πάνω από 2 λεπτά.