Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Ο χαβαλές και οι ύβρεις δεν είναι σάτιρα – Είναι «τζάμπα» κουβέντα αυτό που γίνεται»

Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε ανοιχτά στην πρόσφατη συζήτηση για τη σάτιρα, εκφράζοντας τις απόψεις του για το τι συνιστά πραγματική σάτιρα και ποια είναι τα όρια της. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, όπου σχολίασε επίσης την εμπειρία του στον χώρο της αμερικανικής παραγωγής αλλά και την επιστροφή του στο θεατρικό σανίδι.

Η διαφορά επαγγελματισμού στις ξένες παραγωγές

Ο Μιχαηλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι», αναφέρθηκε στις διαφορές που αντιλήφθηκε μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών παραγωγών. Περιγράφοντας την εμπειρία του σε ξένη ταινία, είπε: «Το επίπεδο σε υλικό και προσοχής είναι καμία σχέση με την Ελλάδα. Με τις συνθήκες που σου παρέχουν όταν γυρνάς στην Ελλάδα θες λίγο να “κλάψεις”». Υπογράμμισε ότι, παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί τεχνικοί, η επαγγελματική αντιμετώπιση που προσφέρουν οι παραγωγοί στο εξωτερικό προς τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες τους είναι τελείως διαφορετική. «Στο εξωτερικό θεωρείσαι ως ένα υλικό που πρέπει να σε “πουλήσει” ο παραγωγός, οπότε και σε προσέχει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό», πρόσθεσε.

Η θεατρική επιστροφή με την παράσταση «Ωραία μου κυρία»

Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε στην επερχόμενη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Ωραία μου κυρία» στο Θέατρο Παλλάς. «Έχουμε πρεμιέρα την Πέμπτη στο Παλλάς. Το στόρι είναι πολύ ωραίο κλασικό, στηρίζεται στον μύθο του Πυγμαλίωνα». Ο Μιχαηλίδης εξήγησε ότι στην παράσταση αυτή ερμηνεύει τον καθηγητή Γλωσσολογίας, ο οποίος διδάσκει μια νέα και φτωχή κοπέλα πώς να γίνει «κυρία». «Μετά προκύπτουν πολλά μεταξύ τους», συμπλήρωσε, αφήνοντας υπονοούμενα για τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται επί σκηνής.

Η προσωπική του άποψη για τη σάτιρα και τα όριά της

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την αντίληψη που έχουν ορισμένοι για τη σάτιρα, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που συχνά παρανοείται και δεν προσεγγίζεται σωστά. «Είναι “τζάμπα” κουβέντα αυτό που γίνεται. Συζητάμε για κάτι που δεν προσεγγίζεται σε αυτόν τον τρόπο», είπε. Θεωρεί πως ο κάθε καλλιτέχνης είναι πρώτα υπόλογος στη δική του συνείδηση και μετά στο κοινό. «Όταν στεναχωρείς όμως ανθρώπους χωρίς λόγο, που δεν απασχολούν στον δημόσιο βίο, τους “αδύναμους” δεν χρειάζεται να τους σατιρίζεις», τόνισε, προσδιορίζοντας ότι η σάτιρα δεν πρέπει να γίνεται προσβλητική ή άδικη.

Αυτολογοκρισία και πολιτική ορθότητα

Στο θέμα της αυτολογοκρισίας, ο Μιχαηλίδης εξήγησε ότι ήταν πάντα προσεκτικός, ακόμα και πριν η πολιτική ορθότητα γίνει κοινός τόπος. «Αυτολογοκρίνομαι πολύ πριν το political correct. Πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. Δεν γίνεται να μην υπάρχει αυτολογοκρισία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η προσωπική αισθητική του κάθε καλλιτέχνη παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του.

Η επιστροφή των «Άγαμων Θυτών» και η απόστασή του από την πολιτική

Εκτός από τις θεατρικές του υποχρεώσεις, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την επιστροφή της κωμικής μπάντας «Άγαμοι Θύται» με το νέο πρόγραμμα «Best – ΩΧ», το οποίο θα παρουσιαστεί στις 6 Νοεμβρίου στο VOX. Παράλληλα, ανέφερε ότι αποφεύγει την πολιτική σκηνή, παρά τις προτάσεις που είχε δεχτεί από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. «Δεν θέλω να μπω στην πολιτική. Δεν κάνω γι΄αυτήν την δουλειά. Μου είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν κάνω γι’ αυτό», είπε, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση του να παραμείνει εκτός πολιτικής.

Κλείνοντας, ο Μιχαηλίδης έδωσε και ένα σχόλιο για τον συνάδελφό του Σταρόβα, σημειώνοντας ότι «Ο Σταρόβας είναι πολύ καλά, ήρθε και παίζει και φοβερή κιθάρα».

Exit mobile version