Η Τουρκία προκαλεί και ειρωνεύεται

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει μπει ο Τούρκος Πρόεδρος με την αργοπορημένη του αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και ο ίδιος αισθάνεται πλέον την πίεση. Η εξέλιξη αυτή έχει πάντως αποφορτίσει την ένταση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και στον Έβρο, όπου η Τουρκία εκκένωσε τους καταυλισμούς των προσφύγων την προηγούμενη εβδομάδα που η ίδια είχε οδηγήσει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η αποφόρτιση δεν σημαίνει πως η Τουρκία ξεχνά το παιχνίδι των προκλήσεων και των ειρωνιών. Στον απόηχο της επιστολής Μητσοτάκη, που πρότεινε σε Μέρκελ και Μακρόν, η οικονομική στήριξη στην Τουρκία να γίνει ανάλογα με τη μείωση της ροής των μεταναστών προς την ευρώπη, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε χθες για μια ακόμη φορά κατά της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας την πρότσαση ως προϊόν μια εξαιρετικά στρεβλής και ανήθικης αντίληψης.

Ενώ είναι ακόμη χαραγμένη στη μνήμη η απάνθρωπη και επαίσχυντη, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους πρόσφυγες που ήραν τα σύνορα, η πρόταση τώρα της ίδιας χώρας για οικονομική στήριξη με βάση των αριθμό των μεταναστών, είναι προϊόν μια εξαιρετικά στρεβλής και ανήθικης αντίληψης”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του του Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα προσθέτει ότι “η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 40 δισ. δολάρια για να φιλοξενήσει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους”.

Όσο για την ΕΕ μέχρι σήμερα έχει στείλει μόνο τα 2,7 δισ. στην Τουρκία από τα 6 δισ. Ευρώ που έχει υποσχεθεί για τους Σύριους. Και στην Ελλάδα έχει δώσει 3 δισ. για 100 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα”, αναφέρει και καταλήγει με μια ειρωνική αποστροφή απέναντι στην Αθήνα λέγοντας πως:

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει η ίδια τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Και η ΕΕ μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την οικονομική βοήθεια που θα διασφαλίσει για τους πρόσφυγες. Κι εμείς θα στηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα όπως το επιβάλλει η αρχή της καλής γειτονίας”.

Η ένταση Δένδια – Τσαβούσογλου

Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας ήταν η ένταση που σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας, δηλώνοντας και πάλι πως η Ελλάδα κακομεταχειρίστηκε τους πρόσφυγες, μην επιτρέποντας μάλιστα την εξέταση ασύλου σε χιλιάδες εξ’αυτών.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας.

Η προσπάθεια του Τσαβούσογλου να ανταπαντήσει έπεσε στο κενό μετά την άρνηση από τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ που του ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να σηκωθεί από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ανησυχία της Αθήνας για νέα ένταση

Το γεγονός ότι η Τουρκία εκκένωσε τους καταυλισμούς στον Έβρο δεν σημαίνει πως η Αθήνα χαλαρώνει τα μέτρα.

Οι τουρκικές δυνάμεις άλλωστε στην περιοχή δεν έχουν υποχωρήσει, ενώ η Ελληνική πλευρά έχει εντείνει την προσπάθεια να ενισχύσει τον φράχτη.

Στον Έβρο βρίσκονται και δυνάμεις της Frontex που αναμένεται σταδιακά να αποχωρήσουν, ενώ οι θαλάσσιες ροές μεταναστεών το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί αισθητά.

Exit mobile version