Μια γυναίκα που διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πριν από 13 χρόνια ισχυρίζεται πως κατόρθωσε να αναστρέψει τα συμπτώματα της νόσου. Στα 81 της, μιλά για τις αλλαγές που έκανε στη ζωή της και πώς το ταξίδι της έγινε σύμβολο ελπίδας για χιλιάδες άλλους.
Από την απώλεια μνήμης στην επιμονή και την ανατροπή
Η Τζούντι Μπέντζαμιν, στα 81 της σήμερα, λέει ότι κατάφερε να αλλάξει την πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ, που της διαγνώστηκε σε ηλικία 67 ετών. Η διάγνωση δεν ήταν έκπληξη: η μητέρα της και αρκετοί συγγενείς είχαν επίσης νοσήσει. Τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίστηκαν διακριτικά – ξεχασμένοι αριθμοί, δυσκολίες στην ανάγνωση. Όμως, μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε βλάβες και συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς, κλασικά σημάδια του Αλτσχάιμερ.
Σήμερα, η Τζούντι διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τα πόδια, σε ένα επικό ταξίδι με στόχο να αποδείξει πως η πνευματική παρακμή μπορεί να επιβραδυνθεί, ακόμη και να αντιστραφεί, με συγκεκριμένες επιστημονικές παρεμβάσεις.
Ένα ταξίδι ζωής για την ίδια και για άλλους
Ξεκινώντας από το Σαν Ντιέγκο στις 5 Απριλίου, σκοπεύει να φτάσει στο Σεντ Ογκουστίν της Φλόριντα μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Μαζί της είναι μια υποστηρικτική ομάδα και ένα συνεργείο κινηματογράφησης που καταγράφει τα πάντα για ένα ντοκιμαντέρ. Αυτή την εβδομάδα, γιόρτασε την κάλυψη 1.000 μιλίων.
«Είμαι ενθουσιασμένη με τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην πορεία», δήλωσε στην εφημερίδα *The Independent*. «Όλοι γνωρίζουν κάποιον με Alzheimer και ενδιαφέρονται πολύ για την ιστορία μου επειδή ανέστρεψα την πνευματική μου παρακμή αλλάζοντας ριζικά τη ζωή μου».
Τα πρώτα σημάδια που δεν αγνόησε
Η Τζούντι άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η οποία είχε ζήσει με τη νόσο για περίπου δύο δεκαετίες. Μιλώντας στο *Fox News Digital*, ανέφερε:
«Δούλευα στο εξωτερικό και άρχισα να ανησυχώ πραγματικά γιατί δεν μπορούσα να θυμηθώ πράγματα — ούτε καν τον δικό μου αριθμό τηλεφώνου ή τον κωδικό του ντουλαπιού μου».
«Χάθηκα οδηγώντας, ενώ πάντα ήμουν πολύ καλή με την κατεύθυνση».
Οι εξετάσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν σημαντική παρουσία πλακών αμυλοειδούς, που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα. Οι βλάβες εντοπίστηκαν κυρίως στις βρεγματικές περιοχές, πίσω από τον μετωπιαίο λοβό, περιοχές που επεξεργάζονται την αφή και τη χωρική αντίληψη.
«Ήξερα ότι τα πράγματα επιδεινώνονταν γρήγορα και ήμουν πολύ καταθλιπτική και αγχωμένη γι’ αυτό», παραδέχθηκε.
Η γνωριμία με τον γιατρό που της άλλαξε τη ζωή
Η αλλαγή ήρθε όταν γνώρισε τον Dr. Dale Bredesen, έναν διακεκριμένο νευροεπιστήμονα και ειδικό στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Με την παρότρυνση μιας φίλης, η Τζούντι συμμετείχε στο πιλοτικό του πρόγραμμα, ακριβώς τη στιγμή που ο Bredesen αναζητούσε την πρώτη του ασθενή.
Η συνάντησή τους αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Bredesen θυμάται ότι η Benjamin κατέγραφε κάθε λεπτομέρεια επειδή η μνήμη της είχε ήδη φθαρεί. Της πρότεινε να ακολουθήσει το ReCODE, ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την αναστροφή της πνευματικής παρακμής.
Τι είναι το πρωτόκολλο ReCODE
Το πρόγραμμα περιλάμβανε αλλαγές στη διατροφή, την καθημερινή άσκηση, τις συνήθειες ύπνου και την εισαγωγή διαλογισμού. Όπως εξηγεί ο Bredesen στο *The Independent*:
«Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο ιατρικής ακριβείας που στοχεύει στους παράγοντες που επηρεάζουν κάθε άτομο ξεχωριστά…».
Αυτοί οι παράγοντες κατηγοριοποιούνται σε έξι βασικές ομάδες: ενεργειακή ισορροπία, φλεγμονή, τοξικότητα, τροφική υποστήριξη, νευροδιαβιβαστές και άγχος.
Ο ίδιος επισημαίνει πως, παρότι υπάρχουν ήδη επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η πνευματική παρακμή μπορεί να αναστραφεί, λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται όταν ξεκινά σε πρώιμα στάδια. Ο Bredesen έχει καταγράψει τη δουλειά του σε βιβλία όπως *The End of Alzheimer’s* και *The Ageless Brain*.
Μια νέα αποστολή ζωής και υγείας
Η Τζούντι συνεχίζει τη συνεργασία με τον Bredesen για να διατηρήσει την πρόοδό της. Πλέον είναι coach εγκεφαλικής υγείας και δασκάλα γιόγκα, με τον γιατρό της να την περιγράφει ως «επιζήσασα γνωσιακής παρακμής και έμπνευση για όσους θέλουν να γερνούν με υγεία».
«Πολύ, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι ικανοί να διανύσουν 3.000 μίλια, από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη. Όμως, το να το κάνει κάποια που είναι 81 ετών και έχει αναστρέψει την πνευματική της παρακμή έπειτα από διάγνωση πρώιμου Alzheimer το 2012, είναι πραγματικά ιστορικό», δήλωσε ο Bredesen στην *The Independent*.
«Κάνει κάτι που ούτε εγώ μπορώ να κάνω, ούτε οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω. Είναι πραγματικά μια έμπνευση».
Ένα μήνυμα απλό αλλά βαθιά ανθρώπινο
Η Τζούντι δεν περιορίζεται στην προσωπική της επιτυχία. Το ταξίδι της έχει σκοπό να εμπνεύσει, να διαδώσει το μήνυμα ότι η πνευματική παρακμή δεν είναι μονόδρομος. Με πίστη και δράση, πολλά μπορούν να αλλάξουν.
«Αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός του ταξιδιού μου», λέει.
«Και επίσης για να δείξω ότι μπορείς να είσαι 81 ετών και να διανύσεις όλη αυτή την απόσταση ένα βήμα τη φορά».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.