Νέες ρυθμίσεις για παρένθετη μητρότητα και ποινική παραγραφή
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές που θα ψηφιστούν σύντομα στη Βουλή. Μεταξύ των κύριων διατάξεων είναι η ρητή απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και μοναχικούς άνδρες.
Απαγόρευση παρένθετης μητρότητας για ομόφυλα ζευγάρια
Μέσω τροποποίησης στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα, το οποίο ρυθμίζει το οικογενειακό δίκαιο, αποκλείεται η δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών ή μοναχικών ανδρών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Η αλλαγή αυτή τίθεται ως ερμηνευτική διάταξη, με σκοπό να αποφευχθούν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.
«Δίνουμε μια σαφή ερμηνεία του τι θεωρείται αδυναμία κυοφορίας και ότι δεν θεωρείται η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Είχαμε πρόσφυγες που ζήτησαν να τους δοθεί άδεια για παιδί με παρένθετη. Το πρωτοδικείο είπε ναι και το Εφετείο είπε όχι. Ήρθαμε λοιπόν να το αποσαφηνίσουμε».
Κίνδυνος trafficking παρένθετων μητέρων
Ο κ. Φλωρίδης επεσήμανε ότι χωρίς αυτή τη ρύθμιση, η Ελλάδα κινδύνευε να γίνει χώρα trafficking για παρένθετες μητέρες. Με τη νέα διάταξη, γίνεται σαφές ότι η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου δεν θεωρείται ιατρική αδυναμία, αποκλείοντας έτσι τη νόμιμη προσφυγή σε παρένθετη μητρότητα από άνδρες.
Κλείνει το ζήτημα της ποινικής παραγραφής
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εισάγει διάταξη που ρυθμίζει την ποινική παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών. «Για να σταματήσει κάθε συζήτηση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, απαλείφεται η ρύθμιση», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μπούγας, διευκρίνισε: «Αν κανείς αναζητήσει τις τοποθετήσεις των υπουργών και βουλευτών το 2019, δεν υπήρχε κανείς να εκφράσει ούτε καν υποψία ότι δεν θα έχει εφαρμογή το Σύνταγμα. Εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 86 του Συνταγματος, προκειμένου να ισχύει και για τους υπουργούς».
Ροδιακή υπόθεση και περιοριστικοί όροι
Στο πλαίσιο των αλλαγών, το υπουργείο προχωρά και σε ρύθμιση σχετικά με τη διαδικασία επιβολής περιοριστικών όρων. Συγκεκριμένα, δίνεται το δικαίωμα στον Εισαγγελέα Εφετών να ασκεί προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο εάν διαφωνεί με τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλει ο ανακριτής Πλημμελειοδικών. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη συζήτηση που προκλήθηκε από την υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου και την αμφιλεγόμενη απόφαση για την αποφυλάκιση των εμπλεκομένων.
Οι λοιπές διατάξεις είναι:
1. Επέρχεται σημαντική αλλαγή στο τρόπο εξέτασης των υποψήφιων Δικαστικών Λειτουργών, με εξέτασή τους στην επεξεργασία δικογράφου σχετικού ενδίκου βοηθήματος ή μέσου (ενδεικτικά αγωγής, προσφυγής, έφεσης, αίτησης ακύρωσης, διαχείρισης προανακριτικής δικογραφίας ή υποβληθείσας έγκλησης, κλπ), καθώς και προτάσεων εναγομένων, ισχυρισμών καθ’ων, υπομνημάτων κλπ.). Εξασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο των εισακτέων με την αξιολόγηση απαραίτητων κριτικών ικανοτήτων τους με την επεξεργασία και εξέταση επί συγκεκριμένων δικογράφων και όχι πρακτικών θεμάτων σαν να ήταν στο Πανεπιστήμιο.
2) Προσαύξηση στον τελικό βαθμό επιτυχίας στον διαγωνισμό των Δικαστικών Υπαλλήλων, εφόσον οι υποψήφιοι έχουν την ιδιότητα μόνιμου κατοίκου σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως νησιωτικές περιοχές και παραμεθόριες ή δηλώσουν ότι επιθυμούν τον διορισμό τους σε μία εξ αυτών των εδρών, δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία, στη θέση στην οποία διορίζονται.
3) Σχετικά με κωλύματα εντοπιότητας Δικαστικών Λειτουργών, διευκρινίζεται πως ισχύουν σε επίπεδο Εφετειακής περιφέρειας.
4) Επέρχονται εφαρμοστικού χαρακτήρα συμπληρώσεις στο άρθρο για την ανάδειξη της Ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, μια διάταξη ορόσημο για το Κράτος Δικαίου που ψηφίσαμε πέρυσι. Οι συμπληρώσεις αυτές πραγματοποιούνται έπειτα από προτάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του ΑΠ και του ΣτΕ.
5) Οι επόμενες διατάξεις αφορούν την ενθάρρυνση των πρώην Ειρηνοδικών και ήδη Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα, προβλέποντας πως κατά την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα δεν μετατίθενται για μια τριετία χωρίς αίτησή τους, καθότι η ένταξή τους δε συνιστά προαγωγή, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους.
6) Συντελείται ένα ακόμη βήμα για τη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των παραγόντων της, με την επίδοση στους δικαστικούς λειτουργούς με ηλεκτρονικά μέσα των θεμάτων υπηρεσιακής τους κατάστασης.
7) Πρόβλεψη για τη μισθολογική κατάσταση πρώην Ειρηνοδικών και ήδη Πρωτοδικών Ειδικής επετηρίδας, με πλήρη κατοχύρωση των οικονομικών δικαιωμάτων τους.
8) Προβλέπεται δυνατότητα σύστασης Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια, ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος με την ονομαστική σύσταση δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα σε ολόκληρες Εφετειακές Περιφέρειες να μην έχουν Σπίτι του Παιδιού, πχ στη Θεσσαλία.
9) Πρόβλεψη άμεσης ισχύος Εισαγγελικής Διάταξης, με την οποία θα διατάσσεται η δημοσιοποίηση στοιχείων επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καταζητούμενου δράστη κακουργήματος βίας. Καλύπτεται ένα σημαντικό κενό προς το σκοπό της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών.
10) Δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον Εισαγγελέα Εφετών στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του Ανακριτή Πλημμελειοδικών.
11) Κτηματολογική διαμεσολάβηση σε υποθέσεις με εναγόμενο μη ιδιώτη (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου)
12) Σύσταση θέσης συμβούλου επικοινωνίας για την επικουρία του εκπροσώπου Τύπου και την υποβοήθηση του έργου της επικοινωνίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με τους παράγοντες ενημέρωσης
13) Διατάξεις προς ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Οι τρίτεκνοι καθώς και οι πολύτεκνοι που επιτυγχάνουν στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων θα υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν.
14) Όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις. 1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. 2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».
15) Αλλαγή των ορίων ηλικίας στους συμβολαιογράφους (κατάργηση ανώτατου ορίου ηλικίας συμμετοχής στο διαγωνισμό) και στους δικαστικούς επιμελητές (αύξηση ανώτατου ορίου ηλικίας συμμετοχής στο διαγωνισμό στα 50 έτη και αύξηση ορίου αποχώρησης, εφόσον το επιθυμούν, στο 70ο έτος.
16) Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των Υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3126/2003 (εφαρμοστικός νόμος του άρθρου 86 του Συντάγματος μετά την αναθεώρηση του 2001), απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.