Η «Ιερά Σινδόνη» του Τορίνο είναι απάτη.
Αυτό απεφάνθη ήδη από το 1390 ο καθολικός επίσκοπος Pierre d’ Arcis εξηγώντας με επιστολή του στον τότε Πάπα Κλήμεντα Ζ΄ ότι επρόκειτο για το έργο κάποιου επιτήδειου, που «ισχυρίστηκε ψευδώς ότι επρόκειτο για το σεντόνι στο οποίο τύλιξαν το σώμα του Ιησού μετά τη σταύρωση ώστε να προσελκύονται οι αδαείς και να τους αποσπώνται χρήματα».
Αλλά επειδή πολλοί απέρριψαν τα ευρήματα του d’ Arcis, όπως εξάλλου και τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα πριν από 30 χρόνια, που έδειξε ότι η σινδόνη κατασκευάστηκε την εποχή του μεσαίωνα, επιστήμονες εξακολουθούν να τη μελετούν. Και να αποφαίνονται ότι πρόκειται περί απάτης.
Μια νέα μελέτη του εγκληματολόγου Ματέο Μπορίνι του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του Λουίτζι Γκαρλασκέλι, χημικού του Πανεπιστημίου της Πάβια συμπεραίνει ότι τουλάχιστον οι μισές κηλίδες αίματος στο ύφασμα είναι ψεύτικες και μόνον κάποιοι από τους λεκέδες είναι συμβατοί με τη θέση ενός σταυρωμένου ανθρώπου, ενώ άλλοι δεν δικαιολογούνται με τίποτε λόγω της θέσης του σώματος είτε στο σταυρό, είτε στον τάφο.
Το πείραμα, στο οποίο εφαρμόστηκαν μέθοδοι της ιατροδικαστικής επιστήμης για την ανασύνθεση του σχηματισμού των λεκέδων, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Forensic Sciences.
«Δεν αναλύσαμε την ουσία που σχημάτισε τις κηλίδες, αλλά θέλαμε να επαληθεύσουμε πώς μπορεί να σχηματίστηκαν στο σάβανο», είπε ο Μπορίνι. Και για να το πετύχουν αυτό προσομοίωσαν τη σταύρωση σ’ έναν από τους συντάκτες της μελέτης, τον Γκαρλασκέλι, χρησιμοποιώντας αληθινό και τεχνητό αίμα.
«Προσομοιώσαμε τη σταύρωση σε σταυρούς διαφόρων σχημάτων και τύπων ξύλου, με διαφορετικές στάσεις σώματος, όπως με τα χέρια σε σχήμα Τ, σε σχήμα Υ, ή κάθετα πάνω από το κεφάλι», είπε ο Μπορίνι.
H «Ιερά Σινδόνη» σε πλήρη έκταση (Φωτογραφία: Wikipedia)
Οι ερευνητές ανέλυσαν έτσι τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι κηλίδες αίματος στους καρπούς, τους βραχίονες, το στήθος και γύρω από τη μέση, που εμφανίζονται στην «Ιερά Σινδόνη» και κατέληξαν ότι οι κηλίδες στον κορμό ήταν συμβατές με τη στάση ενός σταυρωμένου ανθρώπου, όπως και οι κηλίδες στο βραχίονα, που δείχνουν ότι τα χέρια ήταν τεντωμένα ψηλά, σε θέση άνω των 45 μοιρών.
Ωστόσο, οι κηλίδες αίματος στον καρπό και την οσφυϊκή περιοχή «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από καμία στάση του σώματος, είτε επάνω στο σταυρό, είτε μετά στον τάφο», σημείωσε.
Ειδικά ο λεκές σε σχήμα ζώνης γύρω από την οσφυϊκή περιοχή ως αποτέλεσμα αιμορραγίας από πληγή στα πλευρά, είναι εντελώς μη ρεαλιστικός, αφού κανονικά το αίμα σε μια τέτοια περίπτωση δεν είχε συσσωρευτεί στην περιοχή των νεφρών, αλλά της ωμοπλάτης.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κηλίδα αυτή έγινε με τεχνητό τρόπο και βάσει των αναλύσεών τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «Ιερά Σινδόνη» που φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο, είναι κίβδηλη, μια μεσαιωνική απάτη, όπως έδειξε και η χρονολόγησή της με άνθρακα το 1988.
Πηγή: iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.