Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από την Κίνα καθώς ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού έδειξε 86% αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα μίας δοκιμής της Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εταιρεία που το προωθεί είναι η κρατική φαρμακοβιομηχανία, Sinopharm.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα εγκεκριμένα στη Δύση εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZenecca ωστόσο είναι πολύ ανώτερο του ελάχιστου αποδεκτού ποσοστού του 50%. Αξίζει να σημιεωθεί ότι το εμβόλιο της Sinopharm έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευθεί σε απλή ψύξη και δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη όπως τα άλλα εμβόλια.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, «αυτό καθιστά το εμβόλιο της Sinopharm πιθανό υποψήφιο για πολλές χώρες, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές που δεν μπορούν να αποκτήσουν αμέσως πρόσβαση σε εμβόλια από τη Δύση. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, σε αντίθεση με τα εμβόλια της BioNTech / Pfizer και της Moderna. Αυτό το καθιστά ελκυστική επιλογή για αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς προηγμένες υποδομές ψύξης εφοδιασμού».
Οι δοκιμές για τη Φάση 3 του εμβολίου της Sinopharm έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Στις δοκιμές συμμετείχαν περίπου 31.000 εθελοντές, οι οποίοι δοκίμασαν δύο εκδοχές του εμβολίου: μια που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο στο Πεκίνο και μία άλλη που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο στην Ουχάν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακοινώσει παλιότερα ότι το 1/3 των συμμετεχόντων πήραν το placebo, ενώ τα δύο τρίτα πήραν την εκδοχή του Πεκίνου. Ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων, όμως, δεν είναι γνωστός. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έχουν καταχωρήσει το εμβόλιο αυτό για έκτακτη χρήση από τον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας αλλά και των ΗΑΕ ένα ποσοστό από αυτούς που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν, ωστόσο το εμβόλιο είχε 100% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή μέτριων και σοβαρών περιστατικών της ασθένειας. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι το 99% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν αντισώματα κατά της νόσου, ανέφερε η δήλωση.
Το υποψήφιο εμβόλιο από την Sinopharm, ή την China National Pharmaceuticals Group, βασίζεται σε έναν απενεργοποιημένο ιό, που σημαίνει ότι το παθογόνο εξασθενεί για χρήση στον άνθρωπο.
«Τα αποτελέσματα της Sinopharm έρχονται σε αντίθεση με ένα άλλο κινεζικό εμβόλιο Covid-19, το υποψήφιο CoronaVac της Sinovac Biotech Ltd., το οποίο έδειξε ασαφή αποτελέσματα σε πρώιμες δοκιμές σχετικά με το επίπεδο προστασίας του», σημειώνεται.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.