Εορτολόγιο 5 Φεβρουαρίου: Σημαντική γιορτή για την Ορθοδοξία σήμερα
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αγάθης, μιας από τις πιο γνωστές μάρτυρες της πίστης.
Τα ονόματα που γιορτάζουν αυτή την ημέρα είναι:
- Αγαθή
- Αγαθώ
- Αγαθούλα
- Αγαθία
- Αγαθίτσα
Η Αγία Αγάθη: Μια ζωή αφιερωμένη στην πίστη
Η Αγία Αγάθη γεννήθηκε στο Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας και έζησε την περίοδο του αυτοκράτορα Δέκιου (249 – 251 μ.Χ.). Η οικογένειά της ήταν πολύ εύπορη, αλλά η ίδια ξεχώριζε όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την ευσέβειά της, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της.
Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, έμεινε ορφανή και κληρονόμησε μια τεράστια περιουσία, την οποία διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παρά τις πιέσεις και τις κολακείες, παρέμεινε αφοσιωμένη στην πίστη της και αφιέρωσε τη ζωή της στον Θεό.
Το μαρτύριο της Αγίας
Ο έπαρχος Κιντιανός, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της, προσπάθησε να την κάνει σύζυγό του. Όταν εκείνη αρνήθηκε, άρχισε να την βασανίζει με φρικτούς τρόπους για να την κάνει να απαρνηθεί την πίστη της. Όμως, η Αγία Αγάθη υπέμεινε τα μαρτύρια με καρτερικότητα, ευχαριστώντας τον Θεό που την αξίωσε να υποφέρει για το όνομά Του.
Τελικά, παρέδωσε το πνεύμα της στη φυλακή το 251 μ.Χ., κερδίζοντας το στεφάνι του μαρτυρίου.
Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β’ (976 – 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η’ (1025 – 1028 μ.Χ.).
Η Αγία Αγάθη ως προστάτιδα
Η Αγία Αγάθη τιμάται ιδιαίτερα από τους πιστούς, καθώς θεωρείται προστάτιδα πολλών κοινωνικών ομάδων και επαγγελμάτων.
- Είναι η προστάτιδα του μαστού και των γυναικών που αντιμετωπίζουν μαστικές παθήσεις.
- Προστατεύει τις γυναίκες που δυσκολεύονται να θηλάσουν τα νεογέννητά τους.
- Είναι προστάτιδα των καμπανοποιών, καθώς η καμπάνα θυμίζει το σχήμα του ανεστραμμένου μαστού.
- Οι χυτευτές μετάλλων την τιμούν, καθώς η ροή του λιωμένου μετάλλου μοιάζει με τη λάβα της Αίτνας, την οποία κάποτε ανέκοψε με θαυματουργικό τρόπο.
- Προστατεύει τους σεισμοπαθείς, λόγω του σεισμού που σημειώθηκε την ώρα του μαρτυρίου της.
- Επίσης, θεωρείται προστάτιδα των πυροσβεστών, των νοσηλευτών, των υφαντών και των υφαντριών.
Η τιμή της Αγίας στη Δύση
Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Αγία Αγάθη θεωρείται προστάτιδα των θυμάτων βιασμού, των λιθοξόων, των βρεφοκόμων και των δαιμονοπαθών. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, την επικαλούνται για να γεννηθούν υγιή κουτάβια οι σκύλοι και οι γάτες τους!
Στη Γερμανία, πολλοί φορούν ένα φυλακτό με την ονομασία Agathazettel, ενώ σε κάποιες περιοχές την ημέρα της γιορτής της αποφεύγουν το γνέσιμο και το πλύσιμο, πιστεύοντας ότι μπορεί να προκαλέσουν ανεμοστρόβιλους και νεροποντές.
Η Αγία Αγάθη ως πολιούχος
Η Αγία Αγάθη είναι πολιούχος της Κατάνης(Κατάνια), αντικαθιστώντας την αρχαία θεότητα Αγάθη, που θεωρούνταν διάδοχος της Περσεφόνης.
Στην Κατάνη(Κατάνια) έχουν ανεγερθεί οκτώ ναοί προς τιμήν της Αγίας, καθώς και η Μονή “Badia di S.Agata”. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία και πανηγύρι, όπου πλήθος κόσμου τιμά τη μνήμη της.
Η γιορτή της Αγίας Αγάθης τιμάται:
– Στην Κατάνη στις 5 Φεβρουαρίου και στις 17 Αυγούστου.
– Στη Δημοκρατία του San Marino, στην πόλη Capua και στην πόλη Zamarramala της Ισπανίας.
Μια μάρτυρας της πίστης, μια γυναίκα με τεράστια δύναμη ψυχής, η Αγία Αγάθη συνεχίζει να εμπνέει τους πιστούς μέχρι σήμερα.