Αν και η Ελβετία θεωρείται μια από τις πιο ευημερούσες χώρες στην Ευρώπη, το 2023 περίπου ένας στους δέκα κατοίκους δήλωνε ότι δυσκολεύεται οικονομικά. Παρά τον υψηλό γενικό δείκτη διαβίωσης, η φτώχεια παραμένει σταθερή, με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να πλήττονται περισσότερο.
Σταθερό το ποσοστό φτώχειας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (OFS), το ποσοστό φτώχειας στην Ελβετία για το 2023 διαμορφώθηκε στο 8,1%, επηρεάζοντας περίπου 708.000 άτομα. Σε σύγκριση με το 8,2% του 2022, η αλλαγή είναι ελάχιστη. Οι κυριότερες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν φτώχεια είναι οι ανύπανδροι, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τα νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενους.
Το υψηλό όριο φτώχειας στην Ελβετία
Το όριο φτώχειας για έναν άγαμο στην Ελβετία ορίζεται στα 2.315 ελβετικά φράγκα (2.425 ευρώ) τον μήνα, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αντίστοιχα όρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία. Για οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά, το όριο ανεβαίνει στα 4.051 φράγκα. Οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν υπόψη τις σημαντικές διαφορές στο κόστος ζωής και τις αυξήσεις στις τιμές λόγω πληθωρισμού και ανόδου των ενοικίων.
Το κόστος ζωής πιέζει τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, ένα τυπικό καλάθι αγορών από το σούπερ μάρκετ κόστιζε στην Ελβετία το 2023 περίπου 154 φράγκα (161 ευρώ), τη στιγμή που στη Γερμανία το ίδιο καλάθι κόστιζε 112 ευρώ και στη Γαλλία 109 ευρώ. Η διαφορά στο κόστος ζωής είναι εμφανής και επηρεάζει σημαντικά την οικονομική ευχέρεια των κατοίκων.
Υψηλό το γενικό βιοτικό επίπεδο
Παρά τις δυσκολίες για μερίδα του πληθυσμού, η OFS επισημαίνει ότι «το βιοτικό επίπεδο στην Ελβετία παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη». Μετά την προσαρμογή για διαφορές στις τιμές, μόνο το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Αυστρία ξεπέρασαν την Ελβετία το 2023 ως προς το γενικό επίπεδο ζωής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το 10,1% των ανθρώπων στην Ελβετία δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα».
Αύξηση στις καθυστερημένες πληρωμές
Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύει τις οικονομικές πιέσεις είναι η αύξηση των καθυστερημένων πληρωμών. Μετά από μια μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, το 2023 καταγράφηκε άνοδος στο ποσοστό των νοικοκυριών με τουλάχιστον δύο καθυστερημένες οφειλές, φτάνοντας το 6,3%, από 4,8% το 2022. Το ποσοστό αυτό πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 (7%).
Οι οφειλές αυτές αφορούν κυρίως φόρους και λογαριασμούς ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με την OFS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.