Πάσχα: Απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας
Με αυστηρούς κανόνες και με SMS με κωδικό «6» ανοίγουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης και καφέ.
Αύριο από τα αρμόδια υπουργεία θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.
Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα από τα επόμενα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για την λοίμωξη Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, επιτρέπονται, από την Μεγάλη Πέμπτη, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.
Πώς ανοίγει η εστίαση – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι, από την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ και για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στο… γνωστό 13033 που όμως «μετράει ώρες» κι ας πήρε μια μικρή παράταση. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.
Δεν επιτρέπεται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11 ακριβώς», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.
Πάσχα… στην πόλη ξανά
Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6. Ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
«Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά. Μια Μεγάλη Εβδομάδα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες στις Εκκλησίες μας, με την τήρηση όμως μέτρων, που στόχο έχουν να προστατεύσουν εμάς αλλά ιδιαίτερα τους γύρω μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα
◦ Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
◦ Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
◦ Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:
• η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Ο χάρτης του… κορονοϊού – Τα δεδομένα για το «βαθύ κόκκινο»
Όσον αφορά το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται ο δήμος Ξάνθης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 157 από 116 πού ήταν στις 17 Απριλίου (αύξηση 35,34%), καθώς και ο δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 24 από 3 που ήταν στις 17 Απριλίου, δηλαδή έχουν σχεδόν οχταπλασιαστεί.
Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής , οι ακόλουθες περιοχές:
– Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 112 (μείωση 61,61%),
-Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, που έχει 134 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 224 (μείωση 40,18%).
-Η Περιφερειακή Ενότητα Κω όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 51 από 115 που ήταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης (μείωση 55,65%).
– ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 44 (μείωση 47,73%).
-ο Δήμος Γρεβενών, που πλέον έχει 39 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 104 (μείωση 62,5%),
-Ο Δήμος Καρδίτσας, που έχει 112 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 276 (μείωση 59,42%).
-ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς
-Ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Καλύτερα τα πράγματα
Παράλληλα, όπως ανέφερε, τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικά 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Παράλληλα, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%,. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμα προσοχή και είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, ‘Αρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ειδικά για αυτές τις περιοχές, απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων, ενώ είπε ότι στο σύνολο της επικράτειας η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται σταδιακά.
Συνολικά, όπως ανέφερε, μέχρι χθες είχαμε 337.723 κρούσματα, από τα οποία σήμερα 24.157 είναι ενεργά, ενώ εξιτήριο έχουν πάρει 31.129 άτομα και 272.258 ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ δυστυχώς 10.179 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσέθεσε ότι «τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε διανύσει μια διαδρομή δύσκολη, μια διαδρομή εξαιρετικά μοναδικά απαιτητική».
«Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, με το πρόγραμμα εμβολιασμών «Επιχείρηση Ελευθερία» να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Ξεπερνάμε σήμερα τα 3.000.000 εμβολιασμούς, με πάνω από 904.000 συμπολιτών μας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και προχωρούμε σταδιακά αλλά και προσεκτικά. Θα θέλαμε, όμως, να επιστήσουμε την προσοχή. Οι αποφάσεις που μόλις ανακοινώσαμε δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση και επαγρύπνηση. Γιατί τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του παραμένουν όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ τόνισε ότι για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως είπε, « ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας. Όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Όταν τηρούμε αποστάσεις. Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Τηρούμε τα μέτρα . Όλοι εμβολιασμένοι και μη. Φοράμε μάσκες. Αποφεύγουμε συγχρωτισμούς. Πλένουμε τα χέρια. Όλοι αδιαπραγμάτευτα και υπεύθυνα».
Συμβουλές για το Πάσχα
Σχετικά με τις μέρες του Πάσχα ανέφερε ότι «δυστυχώς και φέτος δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως θα θέλαμε. Με την συμβολή, υπομονή, επιμονή και συνεργασία, όμως, όλων μας, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σύντομα όλα θα είναι διαφορετικά».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός προχωρά και μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας, που θα κάνει δυνατή την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ προσέθεσε ότι τα selftests ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, «ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει».
«Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Γι’ αυτό και φέτος το μήνυμα της Ανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ. Αυτή τη φορά ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας, θα είναι το μήνυμα της μεγάλης μας νίκης. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, αισιοδοξία, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο με δύναμη για όλους μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς πότε σχεδιάζεται το άνοιγμα του πολιτισμού, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποφεύγει να συζητάει για ημερομηνίες, ωστόσο, όπως τόνισε, «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα στον σχεδιασμό τους είναι οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό που είναι από τις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης». «Σε κάθε περίπτωση όμως βήμα- βήμα προχωράμε με επιδημιολογική επαγρύπνηση με επιδημιολογική παρατήρηση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και αυτών των δραστηριοτήτων», σημείωσε.
Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.