EKTAKTO: Ισχυρός σεισμός πριν από λίγο

σεισμός

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού μετρήθηκε στα 5,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ζάκρο Σητείας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου, προσφέροντας ανακούφιση στους κατοίκους, καθώς δεν σημειώθηκαν ζημιές στην ξηρά.

Βάθος του σεισμού

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, στοιχείο που υποδεικνύει ότι ήταν αρκετά επιφανειακός. Αυτή η παράμετρος έχει σημασία, καθώς επιφανειακοί σεισμοί συνήθως γίνονται πιο αισθητοί στην επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές καταστροφές.

Χρόνος και ένταση

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 το πρωί του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου, και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Οι αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και να ενημερώνουν τους πολίτες για τυχόν μετασεισμική δραστηριότητα.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν τον σεισμό με ψυχραιμία, καθώς η Κρήτη είναι γνωστή για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητά της.

Σεισμός στην Κρήτη: Ο Ευθύμιος Λέκκας – «Δεν μας ανησυχεί»

Την δική του εκτίμηση σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου (19/10), ανοιχτά της Κρήτης, εξέφρασε στο enikos.gr o καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέφερε ο ίδιος, «ο σεισμός δεν μας ανησυχεί. Σημειώθηκε σε μια θαλάσσια περιοχή. Ακόμα και μετασεισμό να έχουμε, ίδια κλίμακας ή και μεγαλύτερης, πάλι δεν θα μας ανησυχεί, καθώς είναι σε νότια θάλασσα, δηλαδή η κατεύθυνση των κυμάτων είναι προς το Νότο».

Exit mobile version