Ένας διάσημος οικονομολόγος μένει έκπληκτος βλέποντας την έρευνά του να χρησιμοποιείται λανθασμένα από τον Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών, οδηγώντας σε σημαντικές παρερμηνείες για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Η έρευνα που παραποιήθηκε
Ο Μπρετ Νάιμαν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε σοκαρισμένος όταν αντίκρισε τον πίνακα του Ντόναλντ Τραμπ που περιλάμβανε ποσοστά δασμών για 60 χώρες.
«Η πρώτη μου ερώτηση, όταν ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε το δασμολογικό του καθεστώς ήταν: Πώς στην ευχή υπολόγισαν τόσο τεράστιους συντελεστές;» έγραψε σε άρθρο του στους New York Times.
Σύμφωνα με το dailymail, ο Νάιμαν, απόφοιτος του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, βρήκε την απάντηση την επόμενη ημέρα. Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ είχε βασιστεί σε μια επιστημονική μελέτη που είχε συντάξει μαζί με τρεις ακόμη οικονομολόγους.
Το λάθος στον υπολογισμό
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η διοίκηση Τραμπ προσέθεσε αυθαίρετα ένα επιπλέον ποσοστό 25% στον μαθηματικό τύπο της έρευνάς τους, με αποτέλεσμα οι υπολογισμοί για τους δασμούς να βγαίνουν τέσσερις φορές υψηλότεροι από το σωστό.
«Αλλά έκαναν λάθος. Πολύ λάθος».
«Από πού προέρχεται το 25 τοις εκατό;» ρώτησε. «Σχετίζεται με τη δουλειά μας; Δεν ξέρω».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι δασμοί θα έπρεπε να είναι αισθητά μικρότεροι, ίσως στο ένα τέταρτο των τιμών που τελικά παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ.
Κριτική στη λογική των “αμοιβαίων δασμών”
Ο Νάιμαν άσκησε επίσης κριτική στην ευρύτερη φιλοσοφία των “αμοιβαίων δασμών” που προωθεί ο Τραμπ για την εξάλειψη των εμπορικών ελλειμμάτων με άλλες χώρες.
«Είναι αυτός ένας λογικός στόχος; Δεν είναι», δήλωσε.
Όπως υποστηρίζει, τα εμπορικά ισοζύγια αποτελούν φυσικό αποτέλεσμα των διαφορών στις ανάγκες, τους πόρους και τα στάδια ανάπτυξης των χωρών. Παρέθεσε το παράδειγμα:
«Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα για ρούχα που κατασκευάζονται στη Σρι Λάνκα από ό,τι οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα για αμερικανικά φαρμακευτικά προϊόντα και τουρμπίνες φυσικού αερίου. Και λοιπόν;»
«Δεν έχει κάθε χώρα παρόμοιους φυσικούς πόρους ή επίπεδα ανάπτυξης», συνέχισε. «Οι αριθμοί του ελλείμματος δεν υποδηλώνουν, πόσο μάλλον δεν αποδεικνύουν, αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ανησυχία για νέα παγκόσμια ύφεση
Οι επιπτώσεις δεν άργησαν να φανούν στις διεθνείς αγορές. Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την αρχή της πανδημίας COVID. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε πτώση σχεδόν 8% από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με απώλειες 7,7%.
Οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται
Η ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη Τετάρτη πυροδότησε φόβους για ύφεση. Οι προβλέψεις από στοιχηματικές πλατφόρμες έδειξαν άνοδο της πιθανότητας ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στο έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Polymarket, οι πιθανότητες ανέβηκαν από 39% σε 49%, και έφτασαν μέχρι και το 66% την περασμένη Κυριακή.
Προσπάθειες για συμφωνία χωρίς δασμούς
Με τις ανησυχίες να εντείνονται, αρκετοί διεθνείς ηγέτες έχουν ξεκινήσει επαφές. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν τη Δευτέρα μια νέα συμφωνία «μηδενικών δασμών». Στόχος είναι καμία από τις δύο πλευρές – ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρωζώνη – να μην μπορεί να αυξήσει τους δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.