Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Δύτες εξερευνούν το ηφαίστειο της Σαντορίνης και μένουν άφωνοι
Οι υποθαλάσσιες έρευνες στα ηφαίστεια της Σαντορίνης κρύβουν εντυπωσιακά μυστικά, και ο Δημήτρης Καμπανός αποφάσισε να μοιραστεί τις εμπειρίες του από αυτές τις καταδύσεις. Ως ειδικός δύτης και ερευνητής, έχει καταγράψει μοναδικές εικόνες και πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα που ρίχνουν φως στη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής.
Καταδύσεις στο ηφαίστειο: Η εμπειρία του Δημήτρη Καμπανού
Ο Δημήτρης Καμπανός, δύτης και Διαχειριστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive in Action, έχει αφιερώσει χρόνια στη μελέτη των υποθαλάσσιων ηφαιστείων της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Οι αποστολές του με την ομάδα του έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των ηφαιστειακών σχηματισμών, καθώς συλλέγουν δείγματα πετρωμάτων και παρακολουθούν μεταβολές στο περιβάλλον.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στη Σαντορίνη είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται μας προσφέρει πολύτιμα δεδομένα, τα οποία θέλουμε να μοιραστούμε με την επιστημονική κοινότητα αλλά και με το ευρύ κοινό», αναφέρει ο Καμπανός.
Οι μελέτες της ομάδας του έχουν επιβεβαιώσει πολλές θεωρίες για την ηφαιστειακή προέλευση της περιοχής, ενώ η συνεχής παρακολούθηση αποκαλύπτει τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στην καλντέρα. Η Νέα Καμένη, που σχηματίστηκε μετά τη μινωική έκρηξη, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που καταδεικνύουν την έντονη γεωλογική δραστηριότητα.
Το ηφαίστειο Κολούμπο και η θερμοκρασία των 300°C
Το ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια της Μεσογείου. Ο μεγάλος ηφαιστειακός δόμος του έχει περίμετρο 5 χιλιομέτρων και φτάνει σε βάθος 500 μέτρων, ενώ οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του μπορούν να αγγίξουν τους 300°C.
«Παρακολουθούμε συνεχώς τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κολούμπο, γιατί γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ένα “γεγονός”. Αυτό που συμβαίνει τώρα, όμως, μας έχει αιφνιδιάσει», εξηγεί ο Καμπανός.
Η έκπληξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας
Το τελευταίο διάστημα, ένα απρόβλεπτο γεγονός έχει ταράξει την επιστημονική κοινότητα. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο ρήγμα της Ανύδρου, ένα σημείο που δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, έχει ανατρέψει τα δεδομένα.
«Περιμέναμε δραστηριότητα σε άλλα σημεία, όπως στο ρήγμα των Χριστιανών ή στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλά το γεγονός ότι η ένταση αυξάνεται διαρκώς και επιμένει τόσες ημέρες είναι κάτι που δεν είχαμε προβλέψει», σημειώνει ο Καμπανός.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο ίσως δημιουργεί ένα νέο τεκτονικό γεγονός, με πιθανές γεωλογικές αλλαγές στην περιοχή.
Ένα νέο ηφαιστειακό φαινόμενο γεννιέται;
Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δείχνουν πως αυτή η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει είτε σε δημιουργία ενός νέου ηφαιστειακού δόμου, είτε σε επέκταση ενός τεκτονικού ρήγματος. Ωστόσο, απαιτείται χρόνος και ανάλυση για να διαπιστωθεί η ακριβής φύση του φαινομένου.
«Όταν ολοκληρωθεί η δραστηριότητα, θα μπορέσουμε να αναλύσουμε όλα τα σεισμικά δεδομένα: την αλληλουχία των δονήσεων, το βάθος και την έντασή τους. Αυτές οι πληροφορίες θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί ο Καμπανός.
Η σημασία της τεχνολογίας στη μελέτη των ηφαιστείων
Σύντομα, ένα υδροθερμικό ρομπότ θα καταδυθεί στο ηφαίστειο Κολούμπο, παρέχοντας νέα δεδομένα για τη μορφολογία του βυθού και τις γεωλογικές διεργασίες που συντελούνται.
Ωστόσο, ο Καμπανός επισημαίνει ότι για να αξιοποιηθούν πλήρως τα επιστημονικά ευρήματα, απαιτείται ενίσχυση των ερευνητικών εργαλείων:
- Νέοι γεωδαιτικοί σεισμογράφοι που θα παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
- Αναβάθμιση των εργαστηρίων ανάλυσης στην Ελλάδα.
- Συμμετοχή ωκεανογραφικών σκαφών από το εξωτερικό για έρευνες σε μεγαλύτερα βάθη.
Το μέλλον της ηφαιστειακής έρευνας στη Σαντορίνη φαίνεται γεμάτο προκλήσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες για την κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων που διαμορφώνουν τη γη μας.
Παπαζάχος: Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες
Τη γνώμη ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί ίσως για μήνες, εξέφρασε και ο Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.
«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες.
Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες.
Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση», τόνισε.
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία», πρόσθεσε.
Οι Τούρκοι βάζουν σειρήνες προειδοποίησης στα παράλια για ενδεχόμενο τσουνάμι της Σαντορίνης
Μεγάλη ανησυχία και στην Τουρκία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, οι Αρχές τοποθέτησαν ειδικές σειρήνες, στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πιθανή φυσική καταστροφή.
Μάλιστα, τοποθετούνται και ειδικά συστήματα επικοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, κάτι αντίστοιχο με το 112.
enimerotiko.gr, newsbomb.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.