Ο Economist παρουσιάζει ένα σενάριο που μπορεί να σηματοδοτεί το «τέλος» της προεδρίας Ζελένσκι στην Ουκρανία. Σε αυτό το άρθρο αναλύονται οι νέες εξελίξεις και το πιθανό χρονοδιάγραμμα εκλογών, υπό το φως των πολιτικών αλλαγών στις ΗΠΑ.
Προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Economist, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύσκολη μάχη για την εξουσία μέσα στο 2025. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θεωρείται αρνητική εξέλιξη για την ηγεσία της Ουκρανίας, καθώς οι θέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης μπορεί να μην είναι υποστηρικτικές.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θεωρεί τον Ζελένσκι «τον μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία», αναφερόμενος στις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνει η Ουκρανία. «Κάθε φορά που επιστρέφει από τις ΗΠΑ, φέρνει μαζί του τεράστια ποσά», είχε πει χαρακτηριστικά.
Η αβεβαιότητα στη χώρα και οι αντιδράσεις του λαού
Με την εκλογή του Τραμπ, η αβεβαιότητα έχει ενταθεί και, όπως αναφέρεται, το ηθικό των πολιτών και του στρατού στην Ουκρανία αρχίζει να φθίνει. Οι φήμες για αλλαγή ηγεσίας αυξάνονται, και η νέα αμερικανική πολιτική στάση ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας.
Το ενδεχόμενο εκλογών και το χρονοδιάγραμμα
Παρά την πρόσφατη δήλωση του Ζελένσκι ότι οι εκλογές δεν είναι δυνατές όσο διαρκεί ο πόλεμος, το περιοδικό υποστηρίζει ότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025. Ο Economist προβλέπει ως πιθανή ημερομηνία εκλογών την 25η Μαΐου, εφόσον επιτευχθεί κατάπαυση πυρός και αρθεί ο στρατιωτικός νόμος.
As morale ebbs in Ukraine there is talk of a change at the top. The representatives of one likely presidential rival to Volodymyr Zelensky tell The Economist that the country needs elections.
Yet most sources remain sceptical that it will happen https://t.co/gCPKFCSAYt 👇
— The Economist (@TheEconomist) November 13, 2024
Αμφίβολες οι πιθανότητες για επανεκλογή
Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ο Ζελένσκι θα δυσκολευόταν να επαναλάβει την επιτυχία του 2019. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση στη δημοτικότητά του, ενώ η παρουσία υποψηφίων όπως ο Βαλερί Ζαλούζνι, πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα για τον Ζελένσκι.
Η απάντηση από το προεδρικό γραφείο
Το γραφείο του Ζελένσκι διαψεύδει τις φήμες για προετοιμασίες εκλογών, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατο να στηθούν κάλπες υπό τις συνθήκες πολέμου. Ωστόσο, το περιοδικό επισημαίνει ότι ορισμένες διαδικασίες φαίνεται να έχουν ήδη αρχίσει, καθώς εκλογικά στρατηγεία έχουν κινητοποιηθεί και οι λίστες υποψηφίων ετοιμάζονται.
Η κοινή γνώμη
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 70% των Ουκρανών υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών παρά τον στρατιωτικό νόμο. Παρά τις δυσκολίες, φαίνεται ότι οι Ουκρανοί βλέπουν τις εκλογές ως αναγκαία διαδικασία για την πολιτική εξέλιξη της χώρας, ακόμη και μέσα στην κρίση.
Πηγή: parapolitika.gr