Η ιστορία της Μυρτώς από την Πάρο εξακολουθεί να συγκινεί βαθιά το πανελλήνιο, με τις τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας της να προκαλούν έντονη ανησυχία.
Η μάχη της Μυρτώς και τα νεότερα για την υγεία της
Η μητέρα της Μυρτώς, Μαίρη Κοτρώτσου, μίλησε πρόσφατα για την κατάσταση της κόρης της, μετά από ταξίδι που πραγματοποίησαν στη Γεωργία. Εκεί συνάντησαν τη γυναίκα που φροντίζει τη Μυρτώ, όμως τα νέα δεν ήταν ευχάριστα.
«Η Μυρτώ καταλαβαίνει έντονα το αν της αρέσει, ή δεν της αρέσει κάτι. Δεν μπορεί να κινηθεί, ενώ στην ομιλία της λέει μόνο κάποιες λέξεις μεμονωμένα, όταν μπορεί. Ταλαιπωρούμαστε τελευταία από επιληπτικές κρίσεις, που έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν ξέρουμε το λόγο, δεν έχουν καταφέρει να μας εξηγήσουν ούτε οι γιατροί», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα της.
Η προκλητική υπεράσπιση του δράστη
Στην εκπομπή, επίσης, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την υπεράσπιση του ανθρώπου που κακοποίησε τη Μυρτώ, όπου η δικηγόρος του προκάλεσε αντιδράσεις, λέγοντας: «Έτσι κάνουν στα βουνά του Πακιστάν. Δείξτε λίγη επιείκεια. Όταν διέπραξε το έγκλημα της Πάρου, συνέπιπτε με την Νηστεία του Ραμαζανίου, όπου απαγορεύεται στους μουσουλμάνους όχι μόνο να τρώνε, αλλά και να συνουσιάζονται και να αυνανίζονται. Οπότε, ο εντολέας μου ήταν στερημένος, γιατί και του άναψαν τα λαμπάκια, όταν είδε τη Μυρτώ μπροστά του, και έκανε όσα έκανε».
Η Μαίρη Κοτρώτσου έσπευσε να ξεκαθαρίσει, μέσα από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος δεν είχε διοριστεί από το κράτος, αλλά από ιδιωτικό γραφείο που αναλαμβάνει υποθέσεις υπηκόων του Πακιστάν.
Το τραγικό χρονικό της επίθεσης στην Πάρο
Στις 23 Ιουλίου 2012, η ανήλικη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη βρέθηκε ημίγυμνη, σοβαρά τραυματισμένη και σε κώμα, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου. Είχε υποστεί βαριά κάκωση στο κεφάλι από πέτρα βάρους πέντε κιλών. Οι αρχές τη μετέφεραν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ ξεκίνησαν άμεσα έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.
Αρχικά, οι Αρχές θεώρησαν ότι το συμβάν ήταν ατύχημα, αλλά η ιατροδικαστική έκθεση του Νίκου Καλογριά απέδειξε ότι υπήρχε σπέρμα στο σώμα της ανήλικης, στρέφοντας τις έρευνες σε εγκληματική ενέργεια.
Η στήριξη της κοινωνίας και τα πρώτα βήματα αποκατάστασης
Η ιστορία της Μυρτώς συγκλόνισε την κοινή γνώμη και χιλιάδες πολίτες συγκέντρωσαν περίπου 10.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα θεραπείας της. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μυρτώ ξύπνησε από το κώμα και μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης.
Το 2013, ο τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανακοίνωσε τη μεταφορά της Μυρτώς σε κλινική των Ηνωμένων Πολιτειών με τα έξοδα καλυμμένα από το ελληνικό κράτος. Την προσπάθεια στήριξαν και μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καλύπτοντας το κόστος θεραπείας στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Μέχρι τον Μάιο του 2017, το κέντρο αποκατάστασης ανακοίνωσε πρόοδο στην κατάσταση της Μυρτώς, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σπίτι της. Ωστόσο, η αποκατάσταση της είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
Η αναζήτηση και σύλληψη του δράστη
Οι αρχικές έρευνες επικεντρώθηκαν σε 12 υπόπτους, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν κοντά στην παραλία. Σταδιακά, οι ύποπτοι μειώθηκαν σε τέσσερις, με τις έρευνες να στρέφονται σε έναν εργαζόμενο της περιοχής.
Η μητέρα της Μυρτώς ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα με άσπρο παντελόνι και πολύχρωμη μπλούζα να απομακρύνεται. Λίγο αργότερα, συνάδελφος του Αχμέτ Βακάς κατέθεσε ότι ο Βακάς φορούσε παρόμοια ρούχα εκείνη την ημέρα.
Ο δράστης είχε ήδη αναχωρήσει από την Πάρο λόγω οικογενειακού ζητήματος, αλλά συνελήφθη στην Αθήνα. Το DNA του ταυτοποιήθηκε με αυτό που βρέθηκε στη Μυρτώ, επιβεβαιώνοντας την ενοχή του. Κατά τη σύλληψή του, παραδέχτηκε με ψυχραιμία την πράξη του, εξηγώντας ότι προσπάθησε να της κλέψει το κινητό και όταν αντιστάθηκε, τη χτύπησε και τη βίασε.
Οι επιπτώσεις της υπόθεσης στην κοινωνία και τη δίκη
Η αστυνομία εντόπισε τον δράστη μέσω του κινητού του τηλεφώνου και των μαρτυριών. Πριν συλληφθεί, σχεδίαζε να φύγει για το Πακιστάν. Οι συλλήψεις έγιναν και σε άλλους υπόπτους στη Νέα Χαλκηδόνα.
Μετά την ομολογία του, οδηγήθηκε στη Σύρο για κατάθεση. Κατά τη μεταφορά του, πολίτες τον αποδοκίμασαν έντονα.
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, και η Αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την απέλαση παράνομων μεταναστών στην Αθήνα. Ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο εντοπισμός και η απέλαση θα συνεχιστούν έως ότου το κέντρο της Αθήνας είναι “καθαρό”».
Η δίκη και η τελική καταδίκη
Στην αρχή, ο δράστης προσπάθησε να πείσει ότι ήταν ανήλικος, αλλάζοντας συνεχώς την ημερομηνία γέννησής του. Οι ψευδείς δηλώσεις του οδήγησαν σε νέες κατηγορίες, ενώ τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια για ληστεία, 18 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 18 χρόνια για βιασμό και 3 μήνες για παράνομη εργασία.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.