«Χαστούκι» στον Γιώργο Παπανδρέου έριξε το Πρωτοδικείο της Αθήνας που με την υπ’ αριθμ. 2588/2017 απόφασή του απέρριψε την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί.
Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, εξαιτίας των αναφορών που γίνονται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του Φαλτσιανί.
Μάλιστα, η αγωγή στρεφόταν και κατά του Αντζελο Μινκούτζι, Ιταλού δημοσιογράφου, με τον οποίο συνυπέγραψε το βιβλίο του ο τελευταίος.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην αγωγή του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται εντός του βιβλίου «θεωρίες συνωμοσίας», ενώ περιγράφει αναλυτικά:
«Οι εναγόμενοι αποσκόπησαν να θίξουν ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου, προκειμένου να δημιουργήσουν “κίνητρο” στην κοινή γνώμη, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις βιβλίου το οποίο από κοινού συνυπέγραψαν με τίτλο “La cassaforte degli evasore” (“Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων”).
Το υπόψη βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο “Chiarelettere”. Οι εναγόμενοι, όπως κατωτέρω εκτίθεται, αποτύπωσαν στο υπόψη βιβλίο σκόπιμα και εν γνώσει τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι αφορούσαν στο πρόσωπό μου και την οικογένειά μου.
Η ουσία των ισχυρισμών των εναγομένων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σύνολο της πληθώρας των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, ήταν ότι “ο Νικολά Σαρκοζί εκβίασε τον Γ. Παπανδρέου να φέρει την τρόικα στην Ελλάδα, γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε 500 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό”».
«Η απόρριψη της αγωγής αποδεικνύει το αβάσιμο του ισχυρισμού. Το έγγραφο αυτό του ΣΔΟΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν βρίσκεται το όνομα της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα, δεν αποτελεί ασφαλή απόδειξη ότι δεν διατηρούσε η ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειας λογαριασμό με μεγάλα χρηματικά ποσά στη συγκεκριμένη τράπεζα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο συνήγορος του Ερβέ Φαλτσιανί, Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος.
Ακόμη και διαλόγους από την εμφάνιση του δεύτερου εναγομένου, Αντζελο Μινκούτζι, στην ιταλική τηλεόραση και το γνωστό δημοσιογράφο Μικέλε Σαντόρο περιείχε το δικόγραφο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε στα δικαστήρια τον Ερβέ Φαλτσιανί. Στην εμφάνισή του στις 19 Φεβρουαρίου 2015, ο Μινκούτζι υποστήριξε ότι η πληροφορία που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί για να πιέσει τον τότε πρωθυπουργό «ήταν ο λογαριασμός της μητέρας του τότε πρωθυπουργού Παπανδρέου. Ενας λογαριασμός αρκετά φουσκωμένος…».
Σημειώνεται ότι η πλευρά Παπανδρέου παρείχε ως αποδεικτικό στοιχείο και έγγραφο από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου ή άλλου συγγενικού προσώπου του πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα ως δικαιούχου.
Το επεισόδιο του Δ. Ρέππα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου
Κατά την ακροαματική διαδικασία τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλευρό του φίλου και συντρόφου του Γιώργου Παπανδρέου στάθηκε ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε αρκετά σημεία.
«Δεν ομιλώ την ιταλική. Γνωρίζω κάποιες περικοπές του βιβλίου. Εχει εκδοθεί στα ελληνικά με αλλαγές. Μπορεί να αποκομίσει άλλη εντύπωση από εκείνη που έχει κάποιος που διαβάζει ιταλικά.
Ο Παπανδρέου ενημερώθηκε για τα αποσπάσματα που αναφέρονται στη μητέρα του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το θέμα έχει να κάνει με τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου διαθέτει λογαριασμό 500 εκατ. ευρώ σε ξένη τράπεζα, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για εκβιασμό από τον τότε πρωθυπουργό της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για να δεχθεί το Μνημόνιο στην Ελλάδα ο Παπανδρέου», ανέφερε ο Δημήτρης Ρεππας.
Έντονος διάλογος
Είχε ακολουθήσει έντονος διάλογος, που οδήγησε τότε στη διακοπή της δίκης για περίπου είκοσι λεπτά:
– Πρόεδρος: Εχουν δημοσιεύσει όλο το βιβλίο τα Μέσα;
– Ρέππας: 150 σελίδες, όχι. Στην Ελλάδα δημοσίευσαν αποσπάσματα που αφορούν στον Παπανδρέου.
– Πρόεδρος: Αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό;
– Ρέππας: Ε, ναι! Ειδικά τώρα με την κρίση, φυσικά!
– Πρόεδρος: Ποιος σας πληροφόρησε για το περιεχόμενο;
– Ρέππας: Ο ίδιος ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του. Οταν ισχυρίζονται στο βιβλίο τέτοια πράγματα το 2015, ενώ από το 2014 το ΣΔΟΕ λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο στη λίστα!
– Πρόεδρος: Ποιο είναι το δυσφημιστικό στον ισχυρισμό;
– Ρεππας: Ε, μα δεν είναι; Είναι ψευδές αρχικά και σε δεύτερη φάση ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εκβιασμού!
– Πρόεδρος: Γιατί είναι δυσφήμηση;
– Ρέππας: Γιατί η Παπανδρέου δεν έχει δυνατότητα για τέτοιο ποσό, άρα φαίνεται ότι προέρχεται από δραστηριότητα παράνομη. Γνωρίζω ότι δεν διαθέτει τέτοιο ποσό και μπορώ να ορκιστώ όσες φορές θέλετε. Το δεύτερο, δε, περί εκβιασμού είναι εξαιρετικά δυσφημιστικό. Δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού που εκβιάστηκε και έφερε στην Ελλάδα την τρόικα. Η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα για να έχουμε να πληρώσουμε τα σχολεία και τα νοσοκομεία των παιδιών μας! Ο κ. Παπανδρέου εκδιώχθηκε από τον Φαλτσιανί.
– Δικηγόρος Φαλτσιανί: Ενας άνθρωπος που τον έχει διώξει όλος ο κόσμος σιγά που εκδιώχθηκε από τον Φαλτσιανί…
– Ρέππας: Μα τι λέτε!!! Το όνομα της Μαργαρίτας δεν υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ. Το πόρισμα είναι του 2014 και το βιβλίο εκδόθηκε το 2015. Αν ασχολούνται με το θέμα, θα έπρεπε να ξέρουν. Δεν μπορούν να διασύρουν την προσωπικότητα ενός πρώην πρωθυπουργού.
– Πρόεδρος: Ο,τι διαβάζετε στις εφημερίδες το αποδέχεστε;
– Ρεππας: Όχι, αλλά…
– Εισηγήτρια: Όταν λέει στο βιβλίο ότι ο Σαρκοζί είχε πληροφορίες για την κατάθεση, προκύπτει ότι αναφέρεται σε λίστα Λαγκάρντ ή για λογαριασμό στην HSBC;
– Ρέππας: Μπορεί να γνώριζε και κάτι άλλο. Ο αναγνώστης όταν διαβάζει καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τα δήθεν 500 εκατ. που διαθέτει η Παπανδρέου στην ελβετική τράπεζα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος