Δραματική προειδοποίηση από την Τουρκία: Σενάριο σεισμού 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο και τον Μαρμαρά
Το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος θα μπορούσε να συνοδευτεί από κύματα τσουνάμι που θα φτάσουν στις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα.
Σεισμικός κίνδυνος στο Αιγαίο και τον Μαρμαρά
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi, καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες και τόνισε πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Özel, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Παρατηρητήριο Καντίλλη εκδίδει προειδοποιήσεις για πιθανά τσουνάμι σε συνεργασία με 16 ινστιτούτα και 13 χώρες στο πλαίσιο της UNESCO.
«Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, ειδικά στις δυτικές ακτές, το Παρατηρητήριο Καντίλλη θα στείλει ειδοποίηση για τσουνάμι στην AFAD», ανέφερε, εξηγώντας πως το ινστιτούτο δεν εστιάζει μόνο στις σεισμικές δονήσεις, αλλά και στις πιθανότητες ανύψωσης της στάθμης του νερού λόγω αυτών.
Οι ιστορικοί σεισμοί και η απειλή του τσουνάμι
Ο Özel αναφέρθηκε επίσης στο σεισμό της Αμοργού το 1956, ο οποίος είχε μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι, με αναφορές ότι τα κύματα έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως και τη διετία 2011-2012 υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, συνοδευόμενη από ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Επισημαίνοντας τη γεωλογική ιδιαιτερότητα του Αιγαίου, εξήγησε πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από κατακόρυφα ρήγματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας τσουνάμι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Πιθανό τσουνάμι και εκτιμήσεις των ειδικών
Ο Özel ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι στο Αιγαίο και εξετάζουν σενάρια σεισμών. Σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, τα κύματα του τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της Τουρκίας μέσα σε μία ώρα, με πιθανή άνοδο της στάθμης του νερού από μισό έως ένα μέτρο.
Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πιο πιθανό έναν μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς η περίοδος επανάληψης ενός τέτοιου σεισμού στην περιοχή εκτιμάται μεταξύ 250 και 300 ετών. «Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μαρμαρά είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλα μέρη», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.