Διέρρευσε το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – Κατάπαυση πυρός μέχρι το Πάσχα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκπονήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που στοχεύει στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα. Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε μέσω του ουκρανικού πρακτορείου Strana, φέρεται να περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις και για τις δύο πλευρές, με στόχο την επίτευξη ειρήνης έως τις 9 Μαΐου.
Ποιο είναι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Απριλίου, με βασικές προϋποθέσεις:
- Πάγωμα της ρωσικής προέλασης: Η Ρωσία θα διατηρήσει τις περιοχές που έχει ήδη καταλάβει, ενώ η Ουκρανία δεν θα προχωρήσει σε νέες επιθετικές ενέργειες.
- Απαγόρευση της ένταξης στο ΝΑΤΟ: Το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
- Αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Κουρσκ: Πρόκειται για περιοχή στην οποία η Ρωσία πραγματοποίησε αντεπιθέσεις τον Αύγουστο.
- Δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης: Ευρωπαϊκές δυνάμεις, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων Βρετανών στρατιωτών, θα αναλάβουν την επιτήρηση της περιοχής, χωρίς όμως τη συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων.
- Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με χρηματοδότηση της ΕΕ: Σύμφωνα με το German Marshall Fund, το κόστος των προσπαθειών ανοικοδόμησης μπορεί να φτάσει τα 486 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων
Η εφαρμογή του σχεδίου φέρεται να περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:
1. Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Πούτιν: Αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου για την έναρξη των συνομιλιών.
2. Συνάντηση ηγετών: Προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, με στόχο τη συμφωνία επί των βασικών όρων.
3. Δήλωση κατάπαυσης του πυρός: Μέχρι τις 20 Απριλίου, θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση παύσης των εχθροπραξιών.
4. Οριστικοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας: Οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν στις 9 Μαΐου, με την Ουκρανία να δεσμεύεται να μην επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο ή να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις.
Τι κερδίζει η κάθε πλευρά;
Αν και το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες υποχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, προβλέπει επίσης οφέλη και για τις δύο χώρες:
- Η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, με στόχο την ένταξή της στην ΕΕ έως το 2030.
- Η Ρωσία θα εξασφαλίσει την άρση των κυρώσεων στην ενέργεια για αρκετά χρόνια, ενώ τα έσοδα από τους δασμούς της θα κατευθύνονται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Θα αποδεχθεί ο Ζελένσκι την ειρηνευτική πρόταση;
Το γραφείο του Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ανύπαρκτο. Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Andriy Yermak, δήλωσε στο *Telegram* ότι «δεν υπάρχει στην πραγματικότητα», υποστηρίζοντας πως οι φήμες αυτές προέρχονται από ρωσικές πηγές.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης:
*”Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον ολόκληρου του κόσμου, αλλά πάνω απ’ όλα, διεξάγεται στη γη μας. Είναι αδύνατον να αποκλείσουμε την Ουκρανία από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης. Είτε αυτή η διαπραγματευτική πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα που δεν θα σχετίζονται με την ασφάλεια ή τον τερματισμό του πολέμου.”*
Πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμεί μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως είπε, *«δεν υπάρχει ακόμη κοινό σχέδιο»*.
Η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο του 20% της Ουκρανίας
Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών, έχοντας πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές που ψήφισαν υπέρ της ένταξής τους στη Ρωσία. Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να χαθεί ουκρανικό έδαφος, αλλά πρόσφατα παραδέχθηκε ότι η επιστροφή των εδαφών αυτών μπορεί να μην είναι άμεση.
Το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ παραμένει ανεπιβεβαίωτο, ωστόσο αν ισχύει, θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. Το ερώτημα είναι εάν το Κίεβο και η Μόσχα θα συμφωνήσουν σε μια λύση που, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.