Πολλά ζευγάρια ρωτούν αν και πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για εγκυμοσύνη με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στην πραγματικότητα, μία αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η γονιμότητά σας. Τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι καλό θα ήταν να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες τουλάχιστον 3 μήνες πριν ξεκινήσουν να προσπαθούν.
Οι καλές διατροφικές συνήθειες που προτείνουμε είναι κατάλληλες για όλες τις γυναίκες που προσπαθούν, είτε με ελεύθερες επαφές είτε με εξωσωματική.
Καλές διατροφικές συνήθειες
- Υιοθετήστε την τακτική ‘5 γεύματα την ημέρα’.
- Μην ξεχνάτε το σωστό πρωινό, το δεκατιανό και το απογευματινό σνακ.
- Προσέξτε την πρόσληψη ‘κρυμμένης’ ζάχαρης π.χ. καφές με πολλή ζάχαρη.
- Επιλέξτε φρούτα εποχής για τα σνακ σας.
- Περιορίστε την ποσότητα κόκκινου κρέατος και επιλέξτε περισσότερο ψάρι. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός) είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 έλαια που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των ορμονών, καθώς και για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος. Τα έλαια αυτά βρίσκονται επίσης στους ξηρούς καρπούς.
- Αυξήστε τα φρέσκα λαχανικά και προσπαθήστε να καταναλώνετε βιολογικά τρόφιμα. Έχει φανεί ότι τα ψευδο-οιστρογόνα από τα εντομοκτόνα και τα πλαστικά αναστατώνουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
- Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής αλέσεως για περισσότερες φυτικές ίνες. Γενικά μειώστε τις ποσότητες των υδατανθράκων π.χ. ψωμί και ζυμαρικά.
- Μειώστε όσο γίνεται τα γλυκά, τα λιπαρά, τα τηγανητά και φυσικά το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Ειδικά για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή για αυτές που ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα φάρμακα της εξωσωματικής και προβλέπεται να έχουν αρκετά ωάρια στην ωοληψία τους, προτείνουμε τη μείωση της ποσότητας αμυλούχων τροφών (ζυμαρικά, ψωμί κλπ) και την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνούχων τροφών, όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, αβγό και ψάρι.
Μέρος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι και η πρόσληψη κάποιων απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων:
- Φολικό οξύ: έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει σημαντικά την εμφάνιση δισχιδούς ράχης στα έμβρυα. Συνιστάται η λήψη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όλες είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γενετικού υλικού (DNA), ειδικά η Β6 για τις γυναίκες και η Β12 για τους άντρες (βοηθάει ειδικά στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων).
- Ψευδάργυρος: είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των αναπαραγωγικών ορμονών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
- Σελήνιο: είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει το γενετικό υλικό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες στα χρωμοσώματα έχουν ως αποτέλεσμα αποβολή ή συγγενείς ανωμαλίες.
- Βιταμίνη Ε και Βιταμίνη C: σημαντικά αντιοξειδωτικά, ειδικά για τους άντρες. Προστατεύουν από τη φθορά του DNA από τις ελεύθερες ρίζες.
- Βιταμίνη Α: σημαντικό αντιοξειδωτικό. Σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Α προκαλούνται προβλήματα στα μάτια των εμβρύων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνεται στη μορφή της ρετινόλης.
Για την πλειοψηφία, η λήψη βιταμινών σε χάπια μπορεί να είναι πιο εύκολη. Ωστόσο, όσοι λαμβάνουν ταμπλέτες βιταμινών θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν λαμβάνουν περισσότερο από την μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια δόση.
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής από την ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και μαιών του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.