“Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα”, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Τετάρτης.
Στην ίδια συνέντευξη, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, διαβεβαιώνει επίσης.
Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και για την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.
Εστιάζοντας την κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram, είναι μια χαρακτηριστική φράση από την απάντηση του πρωθυπουργού.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω τώρα. Είναι κάτι που το αγαπάμε. Το κάναμε με πολύ όρεξη. Θα το ξαναφτιάξουμε. δεν μπορούν να σε σταματάνε τέτοια περιστατικά, αντιθέτως πρέπει να παίρνεις δύναμη να προσπαθείς ακόμα περισσότερο».
Σε άλλα σημεία αναφέρει:
– «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή “σοκ και δέος” για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».
– «Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».
– «Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».