Μια ξεχωριστή μορφή της τέχνης και της λογοτεχνίας που χάθηκε άδικα, σαν σήμερα, το 2018, στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Η Χρύσα Σπηλιώτη άφησε πίσω της ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει.
Η πορεία της από την υποκριτική στη συγγραφή
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1956 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Εύβοια. Από νωρίς φάνηκε η αγάπη της για την υποκριτική, η οποία την οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός και έγινε βασικό μέλος σε σημαντικά θεατρικά σχήματα, όπως το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη και το «Θέατρο της Άνοιξης» του Γιάννη Μαργαρίτη.
Στην τηλεόραση είχε σταθερή παρουσία, με εμφανίσεις σε δημοφιλείς σειρές και με την παρουσίαση της παιδικής εκπομπής «Γύρω γύρω όλοι» στην ΕΡΤ. Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε ταινίες όπως «Ο ήλιος του θανάτου» του Ντίνου Δημόπουλου (1978), «Το τραγούδι της επιστροφής» του Γιάννη Σμαραγδή (1983) και «Ο Τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» του Δημήτρη Ινδαρέ (1995).
\

Η αναγνώριση μέσα από το θεατρικό της έργο
Η μεγάλη καταξίωση για τη Χρύσα Σπηλιώτη ήρθε μέσα από την ενασχόλησή της με τη συγγραφή. Το 1997 παρουσιάστηκε το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» στο θέατρο «Αμόρε». Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Το έργο έγινε μεγάλη επιτυχία, με συνεχή παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, πολωνικά, πορτογαλικά και κροατικά).
Πολυδιάστατη συγγραφική δραστηριότητα
Η συγγραφή εξελίχθηκε σε βασικό άξονα της δημιουργικής της πορείας. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε διαφορετικές σκηνές:
* «Σκοτσέζικο Ντους» (2000)
* «Αγκά-σφι και φι» (2003)
* «Με διαφορά στήθους» (2005)
* «Φωτιά και νερό» (2007 – μεταφρασμένο στα αγγλικά)
* «Ποιος κοιμάται απόψε;» (2012)
* «Το μάτι της τίγρης» (2013)
* «Η Αληθινή σου ιστορία;» (2014)
* «Πόρτες» (2015)
* «Το φως του εαυτού μου» (2016)
* «Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος» (2017)
Παράλληλα, εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Χαμένο δίκιο» (2008) και διασκεύασε για παιδιά το έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (2017), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως υλικό για σχολικές παραστάσεις.
Μια ζωή δίπλα στον αθλητισμό και ένα τραγικό τέλος
Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν παντρεμένη με τον Δημήτρη Τουρναβίτη, παλαίμαχο αθλητή του Παναθηναϊκού στο μοντέρνο πένταθλο. Η κοινή τους ζωή διακόπηκε βίαια, όταν και οι δύο έχασαν τη ζωή τους στις 23 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η είδηση του θανάτου τους σόκαρε την κοινή γνώμη και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή του τόπου.
\

Η τιμή στη μνήμη της και η διαχρονική της κληρονομιά
Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου της, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στις 22 Ιουλίου 2020 στη μετονομασία του Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς σε «Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς Χρύσα Σπηλιώτη».
Μπορεί η Χρύσα Σπηλιώτη να έφυγε πρόωρα και με σκληρό τρόπο, όμως το πνευματικό της αποτύπωμα μένει ανεξίτηλο. Τα έργα της συνεχίζουν να ζουν, να συγκινούν και να ταξιδεύουν, μεταφέροντας τη βαθιά της αγάπη για το θέατρο, τη ζωή και την ανθρώπινη ιστορία.
Πηγή: athensmagazine.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.