Αν κάποιος ονομαζόταν “Πουλημένος” ή “Ξεβράκωτος” ή είχε ένα άλλο πιο ενοχλητικό επώνυμο σίγουρα θα ήθελε να μπορούσε να το αλλάξει. Το τελευταίο διάστημα έχει πιάσει φρενίτιδα δεκάδες χιλιάδες Τούρκους που σπεύδουν στα ληξιαρχεία και τα δημοτικά γραφεία για να αλλάξουν το όνομά τους.
Η Κυβέρνηση έδωσε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγή του ονοματεπώνυμου τους και μέχρι τώρα περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν σπεύσει να το εκμεταλλευτούν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.
Ένας από αυτούς είναι και ο ηθοποιός Karaca Satılmıs από την Κωνσταντινούπολη που θέλει να απαλλαγεί από το όνομα του που σημαίνει “Πουλημένος” και σίγουρα προκαλεί αστείες αντιδράσεις σε όσους μιλούν Τουρκικά. “Με έχει καταστρέψει επαγγελματικά. Δεν ξέρω γιατί ο παππούς μου διάλεξε αυτό το όνομα” , δήλωσε στην εφημερίδα. Στην Τουρκία, πολλοί άνθρωποι πήραν τα επώνυμα το 1934 ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσαν στη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού κράτους.
Οι πολίτες υποχρεώθηκαν επισήμως να υιοθετήσουν νέα επώνυμα και πολλοί επέλεξαν ονόματα που τώρα φαίνονται γελοία, όπως “Ορχις”, “Τσακάλι” και “Ξεβράκωτος” Στα τέλη του περασμένου έτους, για πολλούς Τούρκους ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η κυβερνητική ανακοίνωση ότι το 2018 οι ληξιαρχικές υπηρεσίες θα παρακάμψουν την γραφειοκρατία για να διευκολύνουν όσους θέλουν να αλλάξουν ανακριβή ή ενοχλητικά ονόματα.
Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για να απαλλαγούν από ονόματα που οι πρόγονοί τους επέλεξαν και τα οποία οι μελλοντικές γενιές βρίσκουν ακατάλληλα.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι το μέτρο “πετάει”. Ενώ ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mustafa Kemal Atatürk, ήταν προικισμένος με το επώνυμό του – “πατέρας των Τούρκων” – από το κοινοβούλιο, δεν εκμεταλλεύτηκαν όλοι οι συμπατριώτες του την ευκαιρία να δώσουν στον εαυτό τους τόσο ευγενή επώνυμα.
Όπως ο παππούς του Satılmış, άλλοι άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ επέλεγαν τα πάντα από τα ονόματα των ζώων μέχρι το Aptal (ηλίθιος), το Donsuz (ξεβράκωτος) και το Tasak (όρχις). Γενιές αργότερα, η τάση παραμένει.
Το Rahmi είναι ένα όνομα που προέρχεται από τη λέξη για τον “ελεήμονα”, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει “μήτρα”.
Στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει ο καθηγητής Rahmi Yaran, που στην καθομιλουμένη μεταφράζεται ως “Μητροσκίστης”.
Στην ίδια πόλη ζει κι ένας δικηγόρος που ονομάζεται Güven Kurtul. Güven σημαίνει “εμπιστοσύνη”, ενώ το επώνυμό του σημαίνει “ξεφορτώνομαι”.
Το να αλλάξει κάποιος όνομα στην Τουρκία και να διορθώσει ένα πιστοποιητικό γέννησης ήταν μια χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαδικασία, και το “παράθυρο” που άνοιξε η κυβέρνηση θα κλείσει το επόμενο έτος. Χιλιάδες άνθρωποι – 30,344- υπέβαλαν αίτηση για να αλλάξουν το όνομά τους, συνήθως να διορθώσουν ορθογραφικά λάθη.
Η τροποποίηση για το γυναικείο όνομα από “Rabiye” σε “Rabia” είναι το πιο δημοφιλές αίτημα, ακολουθούμενο από το αρσενικό όνομα Ümit, που μετατρέπεται σε “Ümüt”.
Η πλειοψηφία των αιτημάτων – 75.248 μέχρι σήμερα – είναι να αλλάξουν τα παράξενα επώνυμα.
Το Satılmış (Πουλημένος), μαζί με τα Koyun (πρόβατο), Çakal (τσακάλι) και Deli (τρελός), είναι τα πιο κοινά επώνυμα που πρέπει να αλλάξουν, αν και έχουν ζητηθεί επίσης από κάποιους να απαλλαγούν από τα Çıplak (Γυμνός), Dana (Βόδι), Kör (Τυφλός) και Ördek (Πάπια).
Ο Satılmış θα πάει στο ληξιαρχείο την Παρασκευή. Έχει αποφασίσει το νέο του όνομα θα είναι ο Gokdeniz – που ποιητικά μεταφράζεται ως “Ουράνια θάλασσα”. Κανείς άλλος στην οικογένειά του δεν αλλάζει το όνομά του, είπε, αλλά καταλαβαίνουν όλοι την απόφασή του. «Δεν θα μου λείψει το παλιό μου όνομα. Δεν θα έδινα ποτέ στα δικά μου παιδιά ένα όνομα σαν αυτό».
Πηγή: https://hellasjournal.com/
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.