Αγνοείται η τύχη της Κινέζας γιατρού Άι Φεν, η οποία ήταν εκ των πρώτων συναδέλφων της που είχε χτυπήσει το “καμπανάκι” του κινδύνου για τον κορωνοϊό στην Ουχάν της Κίνας, απ΄ όπου και ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία του νέου ιού.
Τα ίχνη της εξαφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά από συνέντευξη που έδωσε σε κινεζικό περιοδικό, όπως αναφέρει η New York Post. Στη συνέντευξη της η Δρ. Άι Φεν κατήγγελλε εντονότατες πιέσεις από πλευράς της διοίκησης του νοσοκομείου της πόλης, στην αρχική φάση εξάπλωσης της νόσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, πιθανολογείται ότι η Άι Φεν έχει τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές της Κίνας.
Η Δρ. Άι Φεν είχε καταγγείλει “πρωτόγνωρες, ιδιαίτερα έντονες πιέσεις” από αξιωματούχους του Κεντρικού Νοσοκομείου της Ουχάν, μετά τη δημοσιοποίηση από μέρους της ενός δελτίου ασθενούς που έφερε την ένδειξη “SARS Κορωνοϊός”.
Συναγερμός για τον ιό
Η εικόνα κυκλοφόρησε ευρέως και έφτασε στα χέρια του ιατρού κ. Λι Ουενλιάνγκ, ο οποίος και σήμανε “συναγερμό” για τον νέο ιό.
Οι αρχές της Κίνας κατηγόρησαν τότε τον γιατρό για “παράνομη διασπορά ψευδών πληροφοριών στο Διαδίκτυο”, περνώντας τον από ανάκριση.
Στη συνέχεια, και επιστρέφοντας στην εργασία του, ο Λι “κόλλησε” τον κορωνοϊό από ασθενή του και απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου.
Η Δρ. Άι έδωσε προ ημερών συνέντευξη σε κινεζικό περιοδικό, στην οποία και ασκούσε έντονη κριτική στη διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ουχάν.
Κατηγόρησε την διοίκηση ότι αγνόησε τις αρχικές προειδοποιήσεις για την εμφάνιση του ιού, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής 60 Minutes Australia.
Η Άι σημείωνε ακόμη ότι νιώθει ενοχές για το γεγονός ότι δεν αντιστάθηκε περισσότερο. Επειδή δεν μίλησε δημόσια νωρίτερα για τον κίνδυνο του ιού.
Στο μεταξύ τέσσερις συνάδελφοί της έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.
“Εάν γνώριζα τότε τι θα συνέβαινε μέχρι σήμερα, δεν θα είχα ασχοληθεί καθόλου με τις πιέσεις. Θα έλεγα όσα γνώριζα όπου και σε όποιον ήθελα”, ανέφερε η Κινέζα γιατρός.
Αποσύρθηκε η συνέντευξη
Η συνέντευξη είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τρίτη, ωστόσο αποσύρθηκε άμεσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το περιοδικό Renwu, στο οποίο δόθηκε.
Σύμφωνα με την Δρ. Άι, η ίδια έλαβε δελτίο ασθενούς στις 30 Δεκεμβρίου, ο οποίος έφερε την ένδειξη “SARS Κορωνοϊός”. Το γεγονός, όπως δήλωσε, της προκάλεσε “κρύο ιδρώτα”.
Άμεσα η Δρ. Άι έστειλε το δελτίο σε παλαιό συμφοιτητή της και σε ομαδικό chat στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat στο οποίο συμμετέχουν συνάδελφοι της από την ευρύτερη περιοχή της Ουχάν. Ενημέρωσε επίσης τις αρχές του νοσοκομείου.
Οι ανώτεροί την ενημέρωσαν, σύμφωνα με την ίδια, ότι η Επιτροπή Υγείας της Ουχάν απαγόρευε κάθε διακίνηση πληροφορίας για την εμφάνιση του ιού. Στόχος ήταν να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.
Κλήση για εξηγήσεις για τον κορωνοϊό
Δύο ημέρες αργότερα, η Άι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής του νοσοκομείου. Ο αξιωματούχος τής απαγόρευσε να μιλήσει για το θέμα σε οποιονδήποτε, ακόμη και στον σύζυγό της και την κατηγόρησε ότι διασπείρει “ψευδείς φήμες”.
“Σοκαρίστηκα”, σημειώνει. “Τι κακό έκανα; Γνωρίζοντας τη σημασία του να βρεθεί ένας τόσο επικίνδυνος ιός σε ασθενή, πώς θα μπορούσα να μην το κοινοποιήσω σε ερώτηση οποιουδήποτε συναδέλφου μου γιατρού;”.
Η Δρ. Άι κατηγορεί ακόμη τις κινεζικές αρχές ότι, ενώ ήταν εμφανές από την μόλυνση ολόκληρων οικογενειών από τον ιό ότι ο τελευταίος μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκείνες συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Το αρχικό άρθρο με τη συνέντευξη της Δρ. Άι έχει αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του περιοδικού στην πλατφόρμα Wechat. Ωστόσο Κινέζοι και άλλοι χρήστες του Διαδικτύου διακινούν φωτογραφία της δημοσίευσης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.