Χαμός με τα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια του Άκη: Έδωσε για 1η φορά την συνταγή κι όλες τα φτιάχνουν σαν… τρελές

Ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη συνταγή για ατομικά πασχαλινά τσουρεκάκια, και το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά. Μικροί και μεγάλοι δοκιμάζουν τη συνταγή, που εκτός από εύκολη και γρήγορη, βγάζει πεντανόστιμα, αφράτα τσουρεκάκια μέσα σε μόλις 40 λεπτά.

Η συνταγή του Άκη για ατομικά τσουρέκια

Υλικά που θα χρειαστείς

15 γρ. ξηρή μαγιά
200 γρ. γάλα πλήρες (σε θερμοκρασία δωματίου)
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. μαστίχα
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 αυγά (μεσαία)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλίνες
1 ασπράδι αυγού
20 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Υλικά για τα πασχαλινά αυγά

500 γρ. χλιαρό νερό
60 γρ. λευκό ξίδι
6 λευκά βρασμένα αυγά
28 ml κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε πάστα)

Οδηγίες βήμα-βήμα από τον Άκη Πετρετζίκη

Προετοιμασία της ζύμης

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά και το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι και, προαιρετικά, το αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά χωρίς ανάδευση.
Στη συνέχεια, βάζουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας από το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.

Σε πολυκόφτη χτυπάμε τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το κάρδαμο μέχρι να γίνουν σκόνη. Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε στον κάδο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε μόνο τη μαστίχα με 1 κ.σ. ζάχαρη σε γουδί και να ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά όπως είναι.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το αλάτι και τις βανιλίνες. Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά μέχρι να έχουμε ελαστική ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Φούσκωμα και πλέξιμο

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ή αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1-1,5 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το κόβουμε σε 3 λωρίδες και τις πλέκουμε σε πλεξούδα.
Κλείνουμε τις άκρες ώστε να σχηματιστεί ένα κυκλικό τσουρεκάκι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
Τα τοποθετούμε σε 2 ταψιά με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.

Προετοιμασία πασχαλινών αυγών

Σε μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το ξίδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά ώστε να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μπολ να στεγνώσουν.

Σύνθεση και ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε φιλέ αμυγδάλου και τοποθετούμε στο κέντρο από ένα βαμμένο αυγό.
Ψήνουμε τα ταψιά ξεχωριστά για 20-25 λεπτά το καθένα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Exit mobile version