«Περιττή» χαρακτηρίζει τη συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορονοϊό το CDC.
Αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι, θεωρεί την τακτική απολύμανση των επιφανειών το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, ανατρέποντας ουσιαστικά την λογική που οδήγησε σε μαζική προμήθεια κάθε είδους καθαριστικών και απολυμαντικών από τα σούπερ μάρκετ που ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας αδυνατούσαν να καλύψουν την ζήτηση.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», το CDC εκτιμά ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορονοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000 και σημειώνει πως η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορονοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.
Σύμφωνα με τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο. «Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», κατά το CDC.
Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορονοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.
Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορονοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορονοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.
Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τις επιφάνειες
Για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί και ο ΕΟΔΥ σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο ιός SARS-CoV-2 εντοπίστηκε επίσης σε πληκτρολόγια υπολογιστών και πόμολα πορτών. Ο ιός εντοπίστηκε με συχνότητα 15.4% σε γάντια και 1.7% σε προσωπίδες ή γυαλιά. Άλλες πρόσφατες μελέτες, που έχουν εξετάσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, δείχνουν ότι ο ιός επιβιώνει έως: 4 ώρες πάνω σε χαλκό, 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες πάνω σε πλαστικές ή ανοξείδωτες επιφάνειες, αλλά με σημαντικά μειωμένο ιικό φορτίο.
Επίσης, μελέτη που έγινε σε δωμάτια ασθενών με λοίμωξη COVID-19 έδειξε διαφορετικά επίπεδα περιβαλλοντικής μόλυνσης, που διακυμάνθηκαν μεταξύ 1 θετικού περιβαλλοντικού δείγματος για ιό SARS-CoV-2 στα 13 δείγματα και 13 θετικών περιβαλλοντικών δειγμάτων στα 15. Τέλος, ελεγχόμενα εργαστηριακά πειράματα παραγωγής αερολύματος έδειξαν ότι η περιβαλλοντική σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2 φτάνει τις 3 ώρες στον αέρα μετά την παραγωγή αερολύματος.»
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.