Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς σήμερα οι διαβουλεύσεις για την οικονομική βοήθεια θα στείλουν το μήνυμα εάν η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανανέωση της πολιτικής αναταραχής ή εάν θα της δοθεί οικονομική ανάσα μετά από έξι χρόνια οικονομικής βίας.
Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αξιολογήσει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει αρκετά για τις δεσμεύσεις του σχετικά με τις περικοπές για να λάβει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το θέμα παραμένει στα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ ύψους περίπου 3,5 δισ. σε περίπτωση που η χώρα ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτό το πακέτο μέτρων, ίσο με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι σημείο καμπής για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι είναι αντίθετος με οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα και ο οποίος κυβερνά με ισχνή πλειοψηφία 3 εδρών.
Εάν το ΔΝΤ δεν δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ικανοποιητικό χώρο στη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα, και οι δύο επιλογές είχαν οδηγήσει τη χώρα κοντά στην έξοδο από το ευρώ.
«Η φύση των προληπτικών μέτρων μπορεί να καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να διασφαλίσει πλειοψηφία για συγκεκριμένα μέτρα, λέει στο Bloomberg ο Wolfango Piccoli, αναλυτής στην Teneo Intelligence του Λονδίνου. Το ρίσκο για πρόωρες εκλογές αυξάνεται σημαντικά εάν οι δανειστές αποφασίσουν να παίξουν σκληρά, συμπληρώνει.
Τα προληπτικά μέτρα έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο λιτότητας των 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκε για να δοθεί περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Η Ελληνική ύφεση
Η διαμάχη για την πρόοδο της Ελλάδας και εάν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας για την παροχή οικονομικής βοήθειας 86 δισ. ευρώ, είναι μία επανάληψη των πολιτικών διενέξεων που συνόδευσαν τα δύο προηγούμενα πακέτα στήριξης που έλαβε η χώρα από το 2010, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το εάν η χώρα μπορεί να λάβει την ζωτικής σημασίας βοήθεια και να παραμείνει στο ευρώ.
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ύφεση, η ανεργία παραμένει πεισματικά υψηλή, γύρω στο 25% και η στήριξη από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί.
Με την αξιολόγηση να έχει ήδη καθυστερήσει έξι μήνες, ο Τσίπρας ξεμένει από χρόνο για να κριθούν οι μεταρρυθμίσεις και να λάβει την επόμενη δόση, πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο.
Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ληφθεί, τίθεται από το ΔΝΤ και προκαλεί διαφωνία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Την ώρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές δεσμεύσεις είναι επαρκείς για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορούν να παράξουν μόνο 1,5% πλεόνασμα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, σε επιστολή της στα μέλη του Eurogroup είπε ότι χωρίς τη διαγραφή χρέους η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δική του επιστολή προς το Eurogroup τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα είναι αντισυνταγματικά.
Στις 7 Μαΐου, οι Ευρωπαίοι δανειστές κυκλοφόρησαν ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και περιλαμβάνει αυτά τα επιπλέον μέτρα, συγκεκριμένες περικοπές και αυξήσεις φόρων εάν χαθούν οι στόχοι.
Η Αθήνα πέρασε την τελευταία στιγμή νόμο που μειώνει το αφορολόγητο στα 8.363 ευρώ από τα 9.100 μία κίνηση για να έρθει πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να απελευθερωθεί η επόμενη δόση.
Επειδή η Γερμανία επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια να αγνοήσει την απαίτηση του Ταμείου για προληπτικά μέτρα.
Ένα κίνητρο για την συγκυβέρνηση του τσίπρα για να καταπιεί το πικρό χάπι του ΔΝΤ είναι η υπόσχεση από τους δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης των δανείων.
Το καρότο της ελάφρυνσης έχει πέσει στο τραπέζι από το 2012 αλλά δεν απέτρεψε τον προηγούμενο Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σύμμαχο της Άνγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μέτρα στα τέλη του 2014 και να χάσει την εξουσία σε λιγότερο από δύο μήνες.
Πηγή: Bloomberg
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.