Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το Παρίσι ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν αυξήσεις στους ένστολους, μαζί με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, διευκρίνισε τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων.
Έρχονται αυξήσεις και νέο πλαίσιο για τις ένοπλες δυνάμεις
Μετά τη σύνοδο για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής θα ανακοινωθεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά τις ένοπλες δυνάμεις. Όπως εξήγησε, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έχουν συμφωνηθεί νέες αυξήσεις στους ένστολους, οι οποίες στηρίζονται οικονομικά σε εξοικονομήσεις από τη νέα δομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
«Θα έχουμε την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή να παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αλλά και να εντάξουμε αυτή την συζήτηση στα πλαίσια των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη μας. Θα έχουμε όμως την δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία που δεν είναι άλλη από το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των ενόπλων δυνάμεων.
Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνει ο υπουργός αλλά εγώ μπορώ να πω ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε σε θέση να δώσουμε νέες σημαντικές αυξήσεις στους ένστολους μας, αυξήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις που έγιναν από το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της νέας δομής των ενόπλων δυνάμεων.
Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα και να δίνουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας το πιο σύγχρονο εξοπλισμό αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέα παιδιά στις ένοπλες δυνάμεις και μια συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου και του βαθμολογίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
Η ελληνική στάση για την Ουκρανία
Αναφερόμενος στα θέματα της συνόδου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ουκρανία, με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη. Τόνισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που εξετάζουν αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατεύματα»
«Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην σημερινή διάσκεψη. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμμαχίας προθύμων και ενδεχομένως όλη αυτή η συζήτηση να είναι και λίγο διασπαστική, να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο θέμα, το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια αρχική κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.