Σε μια ιστορική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προχώρησαν Ελλάδα και Αίγυπτος μετά τις υπογραφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.
Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».
Ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, επεσήμανε από την πλευρά του ότι θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ, «ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Δείτε τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η γαλάζια διαγράμμιση είναι αυτή που ορίζει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ η κόκκινη περιλαμβανόταν στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης:
Όπως φαίνεται στον χάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο φθάνει αγγίζει, χωρίς να πιάνει, τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τη Ρόδο, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελλόριζο, για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν με έμφαση ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
Επίσης, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Καθιστούν σαφές εξάλλου πως είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
Οι διπλωματικές πηγές στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Τονίζουν μάλιστα πως αποτελεί αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).
Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή».
Πηγές: ΣΚΑΙ, newsit.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.