Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες προβληματίζει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς μίλησε στην εκπομπή Newsroom και αναφέρθηκε στο ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται με απρόβλεπτες μεταβολές.
Ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο κ. Γκανάς, επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς σεισμοί στις Κυκλάδες είναι αποτέλεσμα ενός δυναμικού μηχανισμού που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως εξήγησε, η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει αυξομειώσεις: «Μπορεί να υπάρξει μια μέρα σχετικής ηρεμίας και μετά να ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και στη συνέχεια μετασεισμοί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότερη αιτία του φαινομένου είναι η κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό της Γης, σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί προτού η περιοχή επιστρέψει σε κατάσταση ηρεμίας.
Πιθανή συνέχεια των σεισμών
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο. «Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα, το τελευταίο διήμερο, μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου, περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, προς την Αμοργό».
Αυτό δείχνει μια συνεχή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας, γεγονός που κάνει τους ειδικούς επιφυλακτικούς όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου. «Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες», ανέφερε.
Το καλό σενάριο
Ο κ. Γκανάς τόνισε πως το ιδανικό σενάριο είναι η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί με μικρότερης έντασης δονήσεις μέχρι να εκτονωθεί πλήρως η πίεση του συστήματος που προκαλεί τους σεισμούς. «Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς», εξήγησε, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.800 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια σπάνια και ασυνήθιστη ακολουθία σεισμών που δεν έχει καταγραφεί ξανά με αυτή τη μορφή στην περιοχή.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.