Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του – Μπήκε στη ΜΕΘ και διασωληνώθηκε

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διασωληνωμένος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε ηλικία 95 ετών, βρίσκεται πλέον διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση.

Η εξέλιξη της υγείας του

Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου επιδεινώθηκε ραγδαία, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ανακοινωθέν αναφέρει:
«Η κατάσταση της υγείας του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ Αναστάσιου παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου και βρίσκεται διασωληνωμένος».

Η μεταφορά του από τα Τίρανα

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα από τα Τίρανα πριν από μερικές ημέρες, καθώς η κατάσταση της υγείας του απαιτούσε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Όπως έγινε γνωστό, στις 30 Δεκεμβρίου νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στα Τίρανα λόγω ίωσης, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε περαιτέρω, παρουσιάζοντας γαστρορραγία. Λόγω αυτής της επιδείνωσης, αποφασίστηκε η μεταφορά του στον «Ευαγγελισμό».

Οι ευχές και οι προσευχές

Η είδηση της σοβαρής κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Πιστοί και συνεργάτες του Μακαριώτατου στέλνουν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης, ενώ πολλοί προσεύχονται για τη γρήγορη ανάρρωσή του.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τους θεράποντες ιατρούς να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγείας του.

Το νέο ανακοινωθέν

Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου και οι ευχές

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί μια εξέχουσα θρησκευτική και πνευματική προσωπικότητα, γνωστή για το έργο και την αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πλήθος πιστών και εκπροσώπων της Εκκλησίας εκφράζουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της υγείας του και ελπίζουν σε γρήγορη ανάρρωση.

Μία σύντομη αναφορά στο μεγάλο έργο στην Αλβανία

Αρχικά εργάσθηκε ως Πατριαρχικός Έξαρχος (Iαν. 1991 – Iούν. 1992). Ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη Aνδρούσης (Aυγ. 1991 – Iούν. 1992) και εξελέγη AρχιεπίσκοποςTιράνων και πάσης Αλβανίας (24 Ιουνίου 1992). Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, κατώρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Αυτοκέφαλη Eκκλησία της Aλβανίας: Διαμόρφωσε νέο Καταστατικό Χάρτη (2006)˙ Με επίσημη Συμφωνία με την Κυβέρνηση της Αλβανίας, η οποία έγινε νόμος του Κράτους (2009), καθορίσθηκαν οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες. Ίδρυσε τη Θεολογική-Iερατική Σχολή (Aκαδημία) «Aνάστασις» στο Δυρράχιο (1992 εξ.), το Eκκλησιαστικό Λύκειο «Tίμιος Σταυρός», στο Aργυρόκαστρο (1998 εξ.) και στο Σούκθ-Δυρράχιο (2007-18)˙ Σχολή της Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα (2012 εξ.).

Όλα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα με οικοτροφεία. Mόρφωσε και χειροτόνησε 168 νέους κληρικούς. Ίδρυσε Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για τη μεταφραστική προσπάθεια, την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία της Eκκλησίας και μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών (μεγάλων και μικρών), αναστήλωσε 60 ναούς και μοναστήρια-πολιτιστικά μνημεία και επισκεύασε 160 ναούς και 70 εκκλησιαστικά κτίρια για σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια γιατους φτωχούς κ.λ.π., στο σύνολο 450 κτίρια. Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόννων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων.

Ίδρυσε την πρώτη Ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα Ngjallja «Aνάστασις» (1992 εξ.), το παιδικό περιοδικό Gëzohu «Χαίρε» (1997 εξ.), το νεανικό περιοδικό Kambanat «Καμπάνες», την επιστημονική επιθεώρηση Kërkim «Έρευνα» (2009 εξ.), το δελτίο «NewsfromOrthodoxy in Albania» (1996-2002), καθώς και Ραδιοφωνικό σταθμό Radio-Ngjallja (1997 εξ.). Μερίμνησε για τη δημιουργία Εργαστηρίων της Εκκλησίας (τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, εργαστήρια αγιογραφίας και αποκαταστάσεως εικόνων). Αγωνίσθηκε για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Παράλληλα με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς εκπαιδεύσεως, υγείας, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Ίδρυσε την Ορθόδοξο Κλινική «Ευαγγελισμός» (Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο) με 24 ειδικότητες και τρία πολυϊατρεία σε άλλες πόλεις· Επίσης το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως, με έξι ειδικότητες στα Tίρανα και τέσσερις ειδικότητες στο Αργυρόκαστρο (το οποίο λειτούργησε από 1998-2008). Αυτό αναβαθμίστηκε εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο «Λόγος» (2009 εξ.)˙ Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο στο Μεσοπόταμο˙ τρία εννιάχρονα Σχολεία και Λύκεια στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο˙ Οικοτροφείο Μαθητριών Λυκείου στο Βουλιαράτι, 19 νηπιαγωγεία σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για την κατασκευή δρόμων, υδραγωγείων, γεφυρών, την επισκευή δημοσίων σχολείων, κ.α.

Κατά την περίοδο 2013 – 2019 πραγματοποιήθηκε η κατασκευή τριών υδροηλεκτρικών έργων συνολικής ισχύος 19 MW (Librazhd, Llenge, Sllabinja), τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των υποδομών της χώρας και έχει σαφή κοινωνικό σκοπό. Με τα έσοδά τους, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας θα συνεχίσει τις πνευματικές, φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές προσπάθειες. Μετά την εξόφληση των δανείων ένα ποσοστό θα διατίθεται για πτωχότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Mε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα.

Exit mobile version