Το ενδεχόμενο να μην αυτοκτόνησε ο Αδόλφος Χίτλερ, αλλά να φυγαδεύτηκε μυστικά από τις ΗΠΑ και να έζησε για χρόνια στη Νότια Αμερική, επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και νέες κινήσεις από την Αργεντινή.
Αμφισβήτηση του επίσημου τέλους
Αν και το τέλος του Χίτλερ θεωρούνταν δεδομένο —με το καμένο του πτώμα να εντοπίζεται στο καταφύγιο του στο Βερολίνο το 1945— έγγραφα της CIA που ήρθαν στο φως το 2020 δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ερευνούσαν ενεργά για την πιθανή του διαφυγή. Πράκτορες στη Νότια Αμερική πίστευαν πως ο Χίτλερ είχε επιβιώσει και ζούσε με άλλο όνομα. Μια φωτογραφία που φέρεται να τον απεικονίζει στην Κολομβία τη δεκαετία του 1950 ενίσχυσε αυτή την πεποίθηση.
Οι έρευνες συνεχίζονταν επί δεκαετία
Παρόλο που το επίσημο αφήγημα δεν αμφισβητήθηκε δημοσίως, η CIA παρέμενε σε επαφή με πληροφοριοδότες για περίπου δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον Χίτλερ. Τον Μάρτιο του 1955, ένας πράκτορας παρουσίασε μια φωτογραφία από την Κολομβία που έδειχνε έναν άνδρα που έμοιαζε πολύ με τον Χίτλερ, καθισμένο δίπλα σε πρώην στρατιώτη των SS.
Εμπλοκή της Αργεντινής και νέα αποχαρακτηρισμένα αρχεία
Η υπόθεση έλαβε νέα ώθηση τον Μάρτιο του 2025, όταν ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι διέταξε την αποδέσμευση όλων των αρχείων σχετικά με ναζί φυγάδες. Η Αργεντινή είχε αποτελέσει προορισμό για πολλούς πρώην ναζί, και τα νέα έγγραφα ενδέχεται να ρίξουν φως στη διαβόητη υπόθεση της CIA.
Μεταξύ των εγγράφων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνεται ένας φάκελος του 1945 που υποδεικνύει πως το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ ενημέρωσε το FBI για το ενδεχόμενο ο Χίτλερ να κρύβεται σε ξενοδοχείο spa στο La Falda της Αργεντινής. Το ξενοδοχείο ανήκε σε υποστηρικτές του ναζιστικού καθεστώτος που είχαν στενή σχέση με τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς.
Φωτογραφία-κλειδί και ο ρόλος του Citroen
Η πλέον αινιγματική μαρτυρία προέρχεται από έναν πληροφοριοδότη με την κωδική ονομασία CIMELODY-3. Αυτός υποστήριξε πως φίλος του, πρώην στρατιώτης των SS με το όνομα Phillip Citroen, τον διαβεβαίωσε πως ο Χίτλερ ήταν ζωντανός στην Κολομβία και ότι συναντιόνταν κάθε μήνα. Ο Citroen φέρεται να παρουσίασε και φωτογραφία, στην οποία ο φερόμενος Χίτλερ αναφερόταν ως «Adolf Schrittelmayor».
Η CIA εντόπισε τη φωτογραφία στις 28 Σεπτεμβρίου 1955, με τον υποτιθέμενο Χίτλερ να κάθεται σε παγκάκι στην Tunja της Κολομβίας. Υποστηρίζεται ότι λίγο αργότερα μετακόμισε στην Αργεντινή.
Αβεβαιότητα και αμφιβολίες μέσα στην ίδια τη CIA
Το σχετικό έγγραφο σημείωνε:
“Ο Philip Citroen σχολίασε ότι εφόσον έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι δεν μπορούσαν πλέον να διώξουν τον Χίτλερ ως εγκληματία πολέμου.”
Παρά τις αμφιβολίες, οι έρευνες συνεχίστηκαν. Στις 4 Νοεμβρίου 1955, το αρχηγείο ενέκρινε την επαφή με πρόσωπο που αναφέρεται ως «GIRELLA», ώστε να διερευνηθεί το παρελθόν του «Schrittelmayor».
Ωστόσο, η CIA φάνηκε να αποθαρρύνεται από την έλλειψη απτών στοιχείων. Όπως αναφερόταν στο έγγραφο:
“Θεωρείται ότι θα μπορούσαν να δαπανηθούν τεράστιες προσπάθειες για το θέμα αυτό με απομακρυσμένες πιθανότητες να διαπιστωθεί κάτι συγκεκριμένο.”
Μετά από αυτό, δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα αρχεία για την υπόθεση, χωρίς να αποκλείεται ότι κάποια στοιχεία παραμένουν ακόμη διαβαθμισμένα.
Η Επιχείρηση Χαρτογάντζος και οι διαδρομές διαφυγής
Η Αργεντινή ακολουθεί πλέον το παράδειγμα των ΗΠΑ στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού αρχείων. Είναι γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε στρατολογήσει Γερμανούς επιστήμονες μέσω της Επιχείρησης Χαρτογάντζος. Περίπου 1.600 άτομα, ανάμεσά τους και ο Βέρνερ φον Μπράουν, εργάστηκαν σε προγράμματα όπως η NASA.
Τα νέα αρχεία της Αργεντινής αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο τις διαβόητες «γραμμές αρουραίων» — τα δίκτυα που βοήθησαν τους Ναζί να δραπετεύσουν από την Ευρώπη. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα ενισχυθούν οι υποψίες περί διαφυγής του Χίτλερ, ωστόσο το υλικό αυτό ίσως προσθέσει κρίσιμα κομμάτια στο παζλ που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.