Η εμπειρία μιας τουρίστριας που περίμενε να ζήσει την αυθεντική πλευρά της Σαντορίνης και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με πλήθη και χάος…
Απέραντες προσδοκίες, περιορισμένη πραγματικότητα
Ένα καλοκαιρινό όνειρο γεμάτο εικόνες από καρτ ποστάλ: ασβεστωμένα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, ρομαντικά σοκάκια και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Η 27χρονη Γκαμπριέλα Μπάρας, σύμφωνα με τη nypost, ξόδεψε σχεδόν 3.000 δολάρια για ένα πολυτελές τετραήμερο σε έναν από τους πιο διάσημους νησιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης — τη Σαντορίνη.
Όμως αυτό που συνάντησε ήταν μακριά από την ήρεμη και αυθεντική εμπειρία που είχε φανταστεί. Όπως λέει η ίδια: «Περίμενα ένα ήσυχο και αυθεντικό μέρος, μα τελικά συνάντησα κάτι εντελώς διαφορετικό».
Το σοκ της άφιξης
Από τη στιγμή που έφτασε στο νησί, η απογοήτευση δεν άργησε. Αν και παραδέχεται πως η Σαντορίνη είναι πανέμορφη και η θέα συγκλονιστική, όλα επισκιάστηκαν από τον απίστευτο συνωστισμό.
«Σε κάθε σημείο, σε κάθε σοκάκι, υπήρχαν αμέτρητοι τουρίστες. Το ηλιοβασίλεμα που ήλπιζα να δω με ηρεμία, μετατράπηκε σε σκηνικό συνωστισμού, με εκατοντάδες άτομα να προσπαθούν να σταθούν στο ίδιο σημείο για την τέλεια φωτογραφία», περιγράφει η ίδια.
Ακόμα και η μετακίνηση στο νησί ήταν εξαντλητική και αποδιοργανωμένη, με την εμπειρία της να μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης.
@gabriellabarras Well that was anti climatic 🫠 #santorini #instavsreality
Δεν είναι μόνη στην απογοήτευσή της
Και δεν ήταν η μόνη. Η Κλερ, μια άλλη τουρίστρια, περιγράφει με ανάμικτο χιούμορ και εκνευρισμό την προσπάθεια να επιβιβαστεί σε λεωφορείο: «Ήταν ένα απόλυτο χάος. Κανείς δεν ήξερε ποιος προηγείται, όλοι έσπρωχναν. Ήταν σαν να παίζεις μουσικές καρέκλες, αλλά χωρίς μουσική».
Όπως λένε και οι δύο γυναίκες, η εμπορευματοποίηση έχει αλλάξει τον χαρακτήρα του νησιού. Για τη Μπάρας, το σκηνικό έμοιαζε περισσότερο με σκηνή θεάματος παρά με πραγματική εμπειρία: «Δεν ένιωσα ότι συνδέθηκα με την τοπική κουλτούρα. Ήταν σαν να βρίσκομαι σε σκηνικό φτιαγμένο αποκλειστικά για Instagram».
Το φαινόμενο της υπερτουριστικής πίεσης
Η Σαντορίνη δεν αποτελεί την εξαίρεση. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπου η αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατέλειωτες ουρές και φθορά στις τοπικές κοινότητες.
Στη βόρεια Ιταλία, το Σιρμιόνε πνίγηκε από τουρίστες σε τέτοιο βαθμό που απλές μετακινήσεις μετατράπηκαν σε μαρτύριο, ενώ η τοπική κοινωνία δυσανασχετεί. Αντίστοιχες εμπειρίες βιώνουν και άλλοι ταξιδιώτες σε σημεία όπου η τουριστική φήμη έχει ξεπεράσει την ικανότητα του τόπου να φιλοξενήσει.
Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε αλλού;
Μέσα σε αυτή την υπερφόρτωση, μια εναλλακτική προσέγγιση διαφαίνεται: ίσως το ιδανικό καλοκαίρι δεν βρίσκεται εκεί που πάνε όλοι, αλλά εκεί που μπορείς να σταθείς χωρίς να σε σπρώχνουν, να κοιτάξεις τον ορίζοντα χωρίς κινητά να κρύβουν τη θέα και να πεις:
«Αυτό, ναι, είναι διακοπές».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.