Καίτη Γκρέυ: Το τελευταίο αντίο με συγκίνηση και μελωδίες που άφησαν εποχή
Η Καίτη Γκρέυ, μια από τις πιο θρυλικές φωνές του λαϊκού τραγουδιού, αποχαιρετήθηκε με σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς της άξιζε. Η Ελλάδα είπε το τελευταίο αντίο στη μεγάλη κυρία της μουσικής, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025.
Η ζωή και το τελευταίο κατευόδιο
Η Καίτη Γκρέυ έσβησε στο σπίτι της, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που την ταλαιπώρησαν τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά το εγκεφαλικό που υπέστη τον Οκτώβριο. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τη συνοδεύσει στην τελευταία της κατοικία.
Το σκήνωμά της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το μεσημέρι, με την οικογένεια, συνεργάτες, φίλους και θαυμαστές να δίνουν το «παρών». Κοντά της βρίσκονταν η εγγονή της Αγγελική Ηλιάδη, που ακολούθησε τα καλλιτεχνικά της βήματα, οι γιοι της, Φίλιππος Ηλιάδης και τα δισέγγονά της, καθώς και η βαφτιστήρα της, Κωνσταντίνα Μάμου.
Συγκίνηση και παρουσία καλλιτεχνών
Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώρισαν σημαντικοί καλλιτέχνες, που τίμησαν την παρακαταθήκη της Καίτης Γκρέυ. Η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Σοφία Βόσσου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο συνθέτης Μανώλης Καραντίνης ήταν εκεί για να αποχαιρετήσουν μια γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη μουσική σκηνή.
Η Αγγελική Ηλιάδη στο πλευρό της γιαγιάς της
Η εγγονή της, Αγγελική Ηλιάδη, που συνεχίζει τη μουσική κληρονομιά της Καίτης Γκρέυ, έδειξε εμφανώς συγκινημένη. Φθάνοντας στο κοιμητήριο, δέχθηκε τα συλλυπητήρια φίλων και συνεργατών, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και την τιμάτε μαζί μας. Είναι δύσκολες οι στιγμές».
Η τελευταία της επιθυμία
Η κηδεία της Καίτης Γκρέυ ολοκληρώθηκε με στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, το πλήθος χειροκρότησε με συγκίνηση, ενώ η πομπή κατευθύνθηκε προς το μνήμα.
Μουσική αποχαιρετιστήρια πράξη
Όπως ήταν η επιθυμία της, τα τραγούδια «Βουνό» και «Ξένα χέρια» ακούστηκαν στο μνήμα, συνοδεία μουσικών. Αυτά τα δύο κομμάτια, που είχαν σημαδέψει την καριέρα της, αποτέλεσαν έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της συμβολής της στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
«Υπήρξε ένας θρύλος»
Η Χάρις Αλεξίου, εμφανώς συγκινημένη, έφτασε στο Κοιμητήριο Νέας Σμύρνης κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη δασκάλα για όλες εμάς τις λαϊκές τραγουδίστριες».
Η Χάρις Αλεξίου σημείωσε ότι «πάτησα πάνω της, προσπάθησα να τραγουδήσω σαν κι αυτή. Υπήρξε ένας θρύλος, μια μεγάλη κολόνα για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Αθάνατη θα είναι, αθάνατη θα μείνει». Ακολούθως είπε ότι συνεργάστηκαν με την Καίτη Γκρέυ στην Πλάκα, στον «Ζυγό», και πως «και εγώ και η Δήμητρα Γαλάνη γίναμε σαν κόρες της, μας είχε σαν παιδιά της».
Όπως είχε ζητήσει η ίδια, η τελετή θα πλαισιωθεί από δύο τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της, το «Βουνό» και τα «Ξένα χέρια», τα οποία την καθιέρωσαν ως μία από τις πιο σημαντικές φωνές της εποχής της.
Λαϊκό προσκύνημα
Νωρίς το μεσημέρι, η σορός της μεγάλη λαϊκής τραγουδίστριας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνη.
Από τους πρώτους που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης ήταν η Σοφία Βόσσου, αλλά και ο δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας, ο οποίος υπήρξε για χρόνια στενός φίλος της τραγουδίστριας.
Η συγκίνησή του ήταν εμφανής και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.