Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης φτάνει στο τελικό της στάδιο, με έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική τόσο για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την τραγωδία των Τεμπών όσο και για τη στάση της στα διεθνή ζητήματα.
Οι αλλαγές στη Δύση και η πολιτική αστάθεια
«Η συζήτηση αυτή διεξάγεται σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, κυρίως στον δυτικό κόσμο, όπου η ίδια η Δύση στρέφεται εναντίον του εαυτού της», ανέφερε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του. Στη συνέχεια, έβαλε στο στόχαστρο τις σύγχρονες πολιτικές τάσεις, σημειώνοντας: «Αποδοκιμάζονται οι ακραίες θέσεις του δικαιωματισμού, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων και η woke ατζέντα. Το πολιτικό σύστημα που προώθησε αυτές τις αλλαγές καταρρέει με πάταγο».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη είναι αβέβαιες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο εμπορικός πόλεμος των δασμών. «Βλέπουμε την κατάρρευση ενός πολιτικού συστήματος, όπου συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί έχουν υιοθετήσει μια κοινή γραμμή, αποδεχόμενοι την woke ατζέντα και την πράσινη μετάβαση, που οδηγεί στην αποβιομηχάνιση», υποστήριξε.
Η τραγωδία των Τεμπών και η αντίδραση της κυβέρνησης
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της τραγωδίας. Όπως είπε, «η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» και τη χαρακτήρισε ως «μια προσπάθεια συγκάλυψης κρίσιμων στοιχείων από την πρώτη στιγμή». Τόνισε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση απέφυγε να στηρίξει ουσιαστικά τις οικογένειες των θυμάτων, παρά τις εκκλήσεις του να τις προσεγγίσει με ενσυναίσθηση.
Αναφέρθηκε και στη στάση της κοινής γνώμης, σημειώνοντας πως το 70% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την κατάσταση. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συμφωνία φιλίας
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τη συμφωνία φιλίας που προωθείται, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του. «Συμφωνίες υπογράφεις όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, όχι με αυτούς που σε απειλούν», είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών δεν οφείλεται στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας, αλλά στην παθητικότητα της ελληνικής πλευράς.
Έκανε επίσης αναφορά στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας και τις νέες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αντισταθεί σε μελλοντικές πιέσεις. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για φιλικές σχέσεις, όταν η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται και να διατηρεί επιθετική στάση», υπογράμμισε.
Η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως η στάση της Ελλάδας ήταν η σωστή. Παρομοίασε τη ρωσική εισβολή με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας: «Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι ό,τι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο». Με τη δήλωση αυτή, θέλησε να τονίσει την ανάγκη συνέπειας στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας
Μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ακολουθούν οι τοποθετήσεις των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ξεκινώντας από τα μικρότερα κόμματα και φτάνοντας στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα κλείσει τη συζήτηση.
Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 9 το βράδυ, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, η πρόταση απορρίπτεται.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.