Ανεβάζει εν μέσω παγωνιάς το πολιτικό θερμόμετρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας στο «Βήμα της Κυριακής» πως θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Βασίλη Σκουρή, του news247.
«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους. Όμως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τα ποσοστά του πρώτου κόμματος.
Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%.
Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα» αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και προσθέτει:
«Υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ- που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας-θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής.
Και αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών.
Διότι αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές».
Γιατί δεν περνάει από τη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου μόλις την περασμένη Δευτέρα, έχει δεσμευτεί ότι δεν συναινεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ενώ καλεί σε πολιτικές συγκλίσεις τις όμορες δυνάμεις για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων:
«Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην οποία επίσης τονίζονται:
«Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική συμμαχία».
Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου τουλάχιστον και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ανοιχτό μένει τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ.
Απαιτούνται 200 ψήφοι
Για να ισχύσει, όμως, νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως συνταγματικά προβλέπεται, απαιτούνται 200 ψήφοι. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, διαθέτουν συνολικά 110 έδρες, συνεπώς ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει δεσμευτεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «κάψει» την απλή αναλογική με διπλές εκλογές. Δεν θα συμμετάσχει, δηλαδή, σε καμία διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με αποτέλεσμα –και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα- να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και έτσι να προκηρυχθούν νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο και –όπως πιστεύει το Μαξίμου- υπό το δίλημμα της ακυβερνησίας.
Δυνατότητα αιφνιδιασμού
Το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο και άρα θα ψηφιστεί το αργότερο τον Φεβρουάριο, αντικειμενικά δίνει στον πρωθυπουργό το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού.
Μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους από τις περασμένες εκλογές, βεβαίως, δεν μπορεί η κυβέρνηση να προκηρύξει να διαλύσει τη Βουλή, αφού η προηγούμενη Βουλή δεν ολοκλήρωσε τη θητεία της, αλλά μπορεί να το κάνει για εθνικούς λόγους αμέσως μετά.
Και συνεπώς, από το φθινόπωρο και μετά τα πάντα θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, που διατηρεί σε κάθε περίπτωση την πρωτοβουλία των κινήσεων…
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.