Η συγκλονιστική στιγμή που καταγράφεται από τις κάμερες του National Geographic αποτυπώνει το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωση. Οι εικόνες προκαλούν δέος και συγκίνηση, καθώς για πρώτη φορά μετά από αιώνες, ερευνητές αποκτούν άμεση πρόσβαση σε ένα από τα πιο ιερά σημεία του Χριστιανισμού.
Η πρώτη αντίδραση του αρχαιολόγου Fredrik Hiebert
«Έχω μείνει άφωνος. Τα γόνατά μου τρέμουν, γιατί δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθει αυτή η στιγμή», αναφέρει εμφανώς συγκινημένος ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert μπροστά στην κάμερα, ενώ παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης του μαρμάρινου καλύμματος του τάφου.
«Δεν μπορούμε να πούμε με 100% βεβαιότητα, αλλά φαίνεται ότι πλέον έχουμε ορατή απόδειξη ότι η τοποθεσία του τάφου δεν έχει μετακινηθεί καθόλου μέσα στο πέρασμα των αιώνων, κάτι που απασχολούσε επί δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα», σημειώνει.
Αποκαλύψεις από το εσωτερικό του τάφου
Κατά την αποκατάσταση, αποκαλύφθηκε και μέρος του αρχικού σπηλαίου, με τους ερευνητές να δημιουργούν άνοιγμα σε μια πλευρά του τάφου. «Αυτός είναι ο Ιερός Βράχος που λατρεύεται επί αιώνες, αλλά μόλις τώρα για πρώτη φορά μπορεί κάποιος πραγματικά να τον δει», δήλωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου, που είναι επικεφαλής της αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου.
Ο Fredrik Hiebert συμπληρώνει: «Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου μετακινήθηκε προς τα πίσω και έκπληκτοι ανακαλύψαμε μεγάλη ποσότητα (αδιευκρίνιστων) υλικών». Όπως εξηγεί, «η ανακάλυψη των υλικών απαιτεί μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να αντικρίσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού».
Το ιστορικό και θρησκευτικό υπόβαθρο του τάφου
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιησούς Χριστός τοποθετήθηκε σε έναν λαξευμένο ασβεστολιθικό τάφο, διαστάσεων 2,07 x 1,93 μέτρων, μέσα σε μια σπηλιά, από όπου αναστήθηκε τρεις ημέρες μετά τη σταύρωσή του, γύρω στο 30 ή 33 μ.Χ.
Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται εντός του Ναού της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και καλυπτόταν από μαύρη μαρμάρινη πλάκα τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ. Ο ναός θεωρείται ότι ανεγέρθηκε πάνω στη θέση του Γολγοθά, τον λόφο όπου σταυρώθηκε και τάφηκε ο Χριστός. Στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (ιθ’ 41-42) αναφέρεται:
“ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη• ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν.”
Church of the Holy Sepulchre, Jerusalem about 1892 (update) https://t.co/B7cw8Czt1l pic.twitter.com/lqDbRTIwLp
— peopleplacesfacts (@pastpictures_) October 27, 2016
Η ιστορική πορεία του ναού και η σημερινή του μορφή
Ο Ναός της Αναστάσεως ανεγέρθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα από την Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄, η οποία περιέλαβε στον ναό τον Πανάγιο Τάφο, τον Γολγοθά και το Σπήλαιο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπέστη καταστροφές και πυρκαγιές, με την τρέχουσα μορφή του να χρονολογείται από το 1810, μετά από μεγάλη πυρκαγιά.
Το έργο αποκατάστασης από το ΕΜΠ
Το εσωτερικό του Πανάγιου Τάφου βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και συντήρησης από μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου.
Η διαδικασία αποκατάστασης δίνει στους επιστήμονες μοναδική πρόσβαση στην επιφάνεια που θεωρείται η πιο ιερή για τον Χριστιανισμό. Μέσα από την ανάλυση του αρχικού πετρώματος, οι ερευνητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την κατασκευή του αρχικού τάφου αλλά και τις πιθανές ενδείξεις που οδήγησαν την Αγία Ελένη στην ανακάλυψή του το 326 μ.Χ.
«Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο της αποκατάστασης του Τάφου», δηλώνει η κα. Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή του μοναδικού αυτού μνημείου θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας, σαν να στέκονταν οι ίδιοι μπροστά στον τάφο του Χριστού», εξηγεί σε συνέντευξή της στο National Geographic.
Ποιοι χρηματοδότησαν το έργο
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και συμμετέχουν σε αυτό περίπου 50 ειδικοί. Χρηματοδοτήθηκε από σημαντικούς δωρητές, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα του συνιδρυτή της Atlantic Records, η οποία προσέφερε 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις παρείχαν τα τρία χριστιανικά δόγματα που συνδιαχειρίζονται τον ιερό χώρο: Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Αρμένιοι. Η ολοκλήρωση των έργων αναμενόταν την άνοιξη του 2017.
Η ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Source: Nationalgeographic.com