Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας και όχι «κωλοτούμπα», όπως το χαρακτήρισαν ορισμένοι.
Το δημοψήφισμα ως Plan B
«Το δημοψήφισμα ήταν η στιγμή της σωτηρίας της χώρας και κάποιοι το ονόμασαν κωλοτούμπα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως «ήταν ένα Plan B. Το Plan A ήταν να καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό».
Οι αποκαλύψεις της Μέρκελ
Στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι οι αποκαλύψεις της καταρρίπτουν δύο μύθους: «ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και κόστισε 100 δισ. ευρώ. Είναι μύθος ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ.», υπογράμμισε.
«Το βιβλίο αυτό έχει τη δική της υποκειμενική οπτική, αλλά η Μέρκελ ήταν πρωταγωνίστρια και όχι παρατηρητής. Παραθέτει γεγονότα που είναι αναμφισβήτητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «καταρρίπτεται ο μύθος ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και το βαρύτερο όλων».
Απάντηση για το «Go back Madam Merkel»
Σε ερώτηση σχετικά με τη φράση «Go back Madam Merkel» που είχε χρησιμοποιήσει πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, απάντησε: «Όταν πηγαίνεις να διαπραγματευτείς, ξεκινάς από μια θέση αντίδρασης», προσθέτοντας ότι «δεν έχει πειράξει την ίδια, αλλά φαίνεται ότι έχει πειράξει εσάς».
Οι επόμενες εκλογές και ο προοδευτικός χώρος
Σχετικά με τις προσεχείς εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η εικόνα δείχνει πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση». Επιπλέον, ανέφερε ότι «ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου δεν είναι θετικός αλλά ωφελεί τη δεξιά και την ακροδεξιά». Υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και μια εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κατακερματισμός πρέπει να μας προβληματίσει για το πώς θα τον ξεπεράσουμε».
Ο προσωπικός του ρόλος
Μιλώντας για τη δική του θέση, δήλωσε: «Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτή τη στιγμή», εξηγώντας ότι το τρέχον κοινοβούλιο «δεν με εμπνέει». Πρόσθεσε ότι «ένας ενεργός πολιτικός μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα ακόμη και αν δεν είναι στην πρώτη γραμμή». Τέλος, σημείωσε: «Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζομαι για αυτόν τον χώρο, οπότε θα συνεχίσω έτσι και θα προσπαθήσω να υπάρξει εναλλακτική σε αυτόν τον τόπο».
Φορολόγηση τραπεζών
Στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών παρατήρησε μια «δυσανάλογη αύξηση των εσόδων» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «επί δυόμιση χρόνια να μην κάνει τίποτα». Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αφού την καλωσόρισε σημείωσε πως «δεν είναι ουσιαστική αλλά συμβολική». Η πρόταση, τόνισε, «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».
Ο Αλέξης Τσίπρα ζητά «να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας και να συμμορφωθούν οι τράπεζες σε μια πραγματικότητα συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες». Για να γίνει αυτό δεν βλέπει άλλο τρόπο από την εφαρμογή πολιτικής «που θα πονέσει».
Έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο φόρος επιβάλλεται επί του τζίρου των τραπεζών και εξήγησε πως «το πρόβλημα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα και τα βάζουμε στο δημόσιο ταμείο αλλα να οδηγήσουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κοινωνία».
Πρότεινε από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών να σχηματιστεί ένα ταμείο εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων».
Οι τράπεζες, τόνισε, πρέπει «να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία».
Πού θέλουμε να πάει η χώρα
Στο σκέλος της οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε κρίσιμο να συζητήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγεί στην απάντηση του ερωτήματος πού θέλουμε να πάει η χώρα.
«Η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η έξοδος από τη κρίση χρέους. Τώρα πρέπει να σταματήσει η δραματική απόκλιση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε ένα «καθαρό» τοπίο γεμάτα ταμεία και προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης. Δε βλέπω όμως όραμα για το πώς θα δαπανήσουμε τους πόρους αυτούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας εντοπίζοντας παθογένειες σε δημόσια υγεία, στεγαστική πολιτική, αδιαφάνεια. Ως προς το τελευταίο είπε μάλιστα ότι «αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν μπορείς να έχεις προοπτική».
Και ανέβασε περαιτέρω τα ντεσιμπέλ στοχεύοντας το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια μπορώ να το περιγράψω ως μια κατάσταση παρεοκρατίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από το Ταμείο και μεγάλες επωφελούνται», συμπληρώνοντας «θα πέσουμε σε τοίχο γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε».
Ξόρκισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας κρίνοντας πως δεν κινδυνεύουμε ωστόσο εντόπισε τον κίνδυνο «να βρεθούμε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ που θα τροφοδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις».
Μίλησε για χρηματοδοτικές και κοινωνικές ανάγκες για αποθεματικά και ανάγκη για «διατηρήσιμη και σταθερή ανάπτυξη» που όμως «δεν τη βλέπει». Συμπλήρωσε πως «η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ ανάλογο της περιοδου Βενιζέλου – Τρικούπη» και υπογράμμισε πως «μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».
Πηγή: ot.gr