Ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο και του Σινσινάτι στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πως το φίδι κινείται με έναν τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κανένα άλλο είδος.
Το καφέ δεντρόφιδο, όπως ονομάζεται το ερπετό, μπορεί να αναρριχηθεί σε εντελώς λεία, κυλινδρικά αντικείμενα- όπως οι κορμοί ορισμένων δέντρων- τυλίγοντας και εκτινάσσοντας το σώμα του με κινήσεις που θυμίζουν λάσο.
Το είδος, το οποίο ενδημεί σε περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού όπως το Γκουάμ, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ωστόσο ο τρόπος που κινείται μελετήθηκε και αναλύθηκε αρκετά αργότερα.
Καθώς ορισμένα είδη πτηνών που βρίσκονται στο Γκουάμ απειλούνται με εξαφάνιση, εν μέρει διότι αποτελούν λεία για τα δεντρόφιδα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα πουλιά σε ειδικές φωλιές, αναρτημένες σε ψηλούς, λείους στύλους.
Προς έκπληξή τους, τα φίδια κατάφεραν να αναρριχηθούν στους στύλους, χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη τεχνική που προαναφέραμε.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα εύκολες για τα φίδια, καθώς τα περισσότερα σταματούσαν μετά από μερικές απόπειρες, αναπνέοντας βαριά.
Η δυνατότητα που έχουν για να σκαρφαλώνουν έτσι, ωστόσο, έλυσε και άλλο ένα «μυστήριο» που απασχολούσε το Γκουάμ.
Στην περιοχή, δεν είναι σπάνια η πρόκληση προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς τα φίδια μπορούν να αναρριχηθούν στους πυλώνες και να προκαλέσουν ζημιές στα καλώδια, ενώ κυνηγάνε πτηνά.
Η παρατήρηση του πώς κινούνται και επιτίθενται τα φίδια θα βοηθήσει μελλοντικά τους επιστήμονες στο να σχεδιάσουν πιο σωστά τις φωλιές που προορίζονται για τα απειλούμενα είδη πουλιών, προστατεύοντάς τα από τους νο.1 θηρευτές τους.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.