Αγόρασα στήθος κοτόπουλο και όπως πάντα το έπλυνα πριν το μαγειρέψω. Αυτό που παρατήρησα όμως με ξάφνιασε: το κρέας διαλύθηκε σε λεπτές ίνες, σαν να μην ήταν καν κοτόπουλο. Τι ήταν αυτό που έβλεπα; Είναι όντως ασφαλές να το φάμε;
Τι συνέβη όταν πλύθηκε το κοτόπουλο
Φανταστείτε μια καθημερινή βραδιά στο σπίτι: ετοιμάζετε φαγητό για την οικογένεια, όπως κάνετε πάντα. Πλένετε το στήθος κοτόπουλο και τότε το απρόσμενο συμβαίνει. Το φιλέτο, αντί να έχει τη γνωστή συμπαγή υφή, λιώνει κυριολεκτικά σε λεπτές ίνες – θυμίζοντας περισσότερο μαγειρεμένα μακαρόνια παρά κρέας.
Αναστατωμένη και γεμάτη απορίες, μια νοικοκυρά δημοσιεύει φωτογραφία του περίεργου κρέατος στα social media. Η ανάρτηση προκαλεί έκρηξη αντιδράσεων: δεκάδες σχόλια, απορίες, ανησυχία. Όλοι ρωτούν: “Τι είναι αυτό που αγοράσαμε; Είναι φυσιολογικό;”
Η απάντηση των ειδικών
Αυτό που παρατηρήθηκε δεν είναι άγνωστο στους ειδικούς. Το φαινόμενο ονομάζεται “σπαγγετοποίηση” και υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτό – χωρίς ίχνος υπερβολής.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη μαζική εκτροφή
Η αιτία βρίσκεται στο βιομηχανικό σύστημα παραγωγής κοτόπουλου. Η πλειονότητα των κοτόπουλων προέρχεται από γενετικά επιλεγμένες ράτσες, σχεδιασμένες να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερο κρέας σε ελάχιστο χρόνο.
Η ζήτηση αλλάζει το κοτόπουλο
Σε χώρες όπως η Γαλλία, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και καθώς το φιλέτο είναι το πιο αγαπητό και εύχρηστο μέρος, οι παραγωγοί επικεντρώνονται στην ανάπτυξη πουλιών με υπερβολικά διογκωμένους θωρακικούς μύες.
Για να το πετύχουν αυτό, εφαρμόζουν εντατικές πρακτικές εκτροφής: τα πουλερικά φτάνουν τα 3 κιλά σε μόλις 47 ημέρες.
Αλλοιωμένοι μύες και διαλυμένες ίνες
Αυτή η υπερβολικά γρήγορη ανάπτυξη, όμως, παραμορφώνει τη φυσιολογία του κοτόπουλου. Οι μύες αναπτύσσονται αφύσικα, οι ίνες χάνουν τη δομή τους και καταρρέουν. Έτσι προκύπτει η “σπαγγετοποίηση” – οι ίνες του κρέατος καταρρέουν από το ίδιο τους το βάρος.
Είναι επικίνδυνο για την υγεία;
Από πλευράς υγειονομικής ασφάλειας, αυτό το είδος κοτόπουλου δεν θεωρείται επικίνδυνο. Ωστόσο, η διατροφική του αξία είναι αισθητά μειωμένη.
Το κρέας αυτό περιέχει περισσότερα υγρά, λιγότερες πρωτεΐνες και συνήθως έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η γεύση του είναι πιο αδιάφορη και η ποιότητα συνολικά υποβαθμισμένη.
Το τίμημα της χαμηλής τιμής
Η μαζική και ταχεία παραγωγή μειώνει το κόστος, αλλά εις βάρος της ποιότητας, της γεύσης και –όπως φαίνεται– και της υφής του προϊόντος. Και πέρα από τη δική μας εμπειρία ως καταναλωτές, τίθεται και το ερώτημα της ευημερίας των ζώων.
Τελικά, αυτό το φαινομενικά «φτηνό» κοτόπουλο μάς καλεί να αναλογιστούμε: τι βάζουμε στο πιάτο μας και τι κρύβεται πίσω από τη χαμηλή τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ;
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.